Kiszone grzyby to wspaniały dodatek, który zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu. Znakomita przekąska, która sprawdzi się na kanapkach, w sałatkach, sosach i zupach. Do jej przygotowania wystarczy: woda, odrobina soli, cukier, cebula, przyprawy i oczywiście świeże grzyby leśne. 

Jakie grzyby można kisić? 

Do kiszenia, podobnie jak do marynowania, warto wybierać młode egzemplarze grzybów. Powinny być świeżo zebrane i jędrne, bez uszkodzeń i nierobaczywe. Warto wybierać gatunki o zwartym, twardym miąższu, takie jak: prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, rydze i opieńki. 

Dlaczego warto przygotowywać grzybowe kiszonki?

Dary lasu przetworzone w ten sposób zachowują wiele cennych właściwości i są wspaniałym naturalnym probiotykiem. Proces fermentacji sprawia, że składniki zawarte w takich przetworach są zdecydowanie lepiej przyswajane przez organizm. Powstałe podczas kiszenia bakterie kwasu mlekowego wspierają pracę układu pokarmowego, a w szczególności pracę jelit.

Przepis na kiszone grzyby (słój 1,2 l) 

Składniki:  

  • 1 kg świeżych grzybów 
  • 2 cebule   
  • sól  
  • 100 g cukru   
  • liść laurowy  
  • ziele angielskie  

Sposób przygotowania:  

  1. Grzyby wyczyśćcie i opłuczcie pod zimną, bieżącą wodą. Obetnijcie ich trzonki, gdyż nie przydadzą się wam do kiszenia.
  2. Obgotujcie kapelusze w osolonej wodzie. 
  3. Na dno słoja ułóżcie trochę pokrojonej cebuli, ziele angielskie i liść laurowy, na to połóżcie grzyby i posypcie je solą. Następnie kolejno układajcie cebulę i grzyby. Tak, by zakończyć warstwą warzywną z solą. 
  4. Zalejcie zawartość słoja wrząca wodą z cukrem. Wierzch kiszonki obciążcie spodkiem z kamieniem. 
  5. Po trzech tygodniach przełóżcie grzyby do mniejszych słoików i wstawcie do lodówki. Przygotowanie tych przetworów nie wymaga pasteryzacji.