Kiszone grzyby to wspaniały dodatek, który zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu. Znakomita przekąska, która sprawdzi się na kanapkach, w sałatkach, sosach i zupach. Do jej przygotowania wystarczy: woda, odrobina soli, cukier, cebula, przyprawy i oczywiście świeże grzyby leśne.
Jakie grzyby można kisić?
Do kiszenia, podobnie jak do marynowania, warto wybierać młode egzemplarze grzybów. Powinny być świeżo zebrane i jędrne, bez uszkodzeń i nierobaczywe. Warto wybierać gatunki o zwartym, twardym miąższu, takie jak: prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, rydze i opieńki.
Dlaczego warto przygotowywać grzybowe kiszonki?
Dary lasu przetworzone w ten sposób zachowują wiele cennych właściwości i są wspaniałym naturalnym probiotykiem. Proces fermentacji sprawia, że składniki zawarte w takich przetworach są zdecydowanie lepiej przyswajane przez organizm. Powstałe podczas kiszenia bakterie kwasu mlekowego wspierają pracę układu pokarmowego, a w szczególności pracę jelit.
Przepis na kiszone grzyby (słój 1,2 l)
Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów
- 2 cebule
- sól
- 100 g cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Grzyby wyczyśćcie i opłuczcie pod zimną, bieżącą wodą. Obetnijcie ich trzonki, gdyż nie przydadzą się wam do kiszenia.
- Obgotujcie kapelusze w osolonej wodzie.
- Na dno słoja ułóżcie trochę pokrojonej cebuli, ziele angielskie i liść laurowy, na to połóżcie grzyby i posypcie je solą. Następnie kolejno układajcie cebulę i grzyby. Tak, by zakończyć warstwą warzywną z solą.
- Zalejcie zawartość słoja wrząca wodą z cukrem. Wierzch kiszonki obciążcie spodkiem z kamieniem.
- Po trzech tygodniach przełóżcie grzyby do mniejszych słoików i wstawcie do lodówki. Przygotowanie tych przetworów nie wymaga pasteryzacji.
Komentarze