Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

Domowy pasztet z mięsa kaczego oraz warzyw. Chrzan dodany do masy jest delikatnie wyczuwalny za to pianka chrzanowa świetnie współgra z mięsem. Niezastąpiony do kromki świeżego chleba.

PasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 197 głosów)

Składniki:

  • Pasztet:
  • 0,5 kg. gotowanego mięsa z kaczki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Pianka chrzanowa:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 4 łyżki tartego sera żółtego

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić na mniejsze kawałki , usunąć ewentualne kości , chrząstki i skórę. Cebulę pokroić w piórka. Marchew i pietruszkę w grube plastry. Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę. Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
  • Zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski , zmiksować blenderem na gładką masę.Dodać chrzan , jajko oraz bułkę tartą. Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
  • Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną. ( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
  • Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany. Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.Masę wylewamy na pasztet.
  • Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła.

Porady

Zobacz też: Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Pasztet
swojski pasztet

ANECIK1980

Pasztet