Pieczona papryka po serbsku w zalewie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Papryki najlepiej podłużnego kształtu, słodkie (pikantne się do tego nie nadają) opiec na sucho na patelni - właściwie to się je przypala na czarno ze wszystkich stron.
Opalone wkłada do garnka, by odparowały i ostygły. W tym czasie robi się zalewę z dwóch części oleju, jednej octu i główek (nie ząbków, ale właśnie główek) drobno posiekanego czosnku. Zalewę doprawia do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalewa musi postać i "przegryźć się". Proporcje mogą być inne - wszystko zależy od tego, czy chcemy mieć papryczki bardziej pikantne, czy mniej. Dobrze doprawić je według własnego smaku i uznania. Olej i ocet mogą być dobierane zgodnie ze smakiem danej osoby. Ja przyrządzam papryki bardziej pikantne i z dużą ilością czosnku.
Papryki obiera się ze skórki i kroi na kawałeczki, odrzucając szypułki i gniazda nasienne. Można je konserwować w całości, ale lepiej w kawałeczkach, bo wygodniejsze w jedzeniu. Pokrojoną paprykę wkładać do słoika i zalewać łyżką lub dwiema zalewy. Następna partia papryki i znów zalewa. Aż do momentu zapełnienia się słoika. Do zalewy można wlać też sos z papryki. Gotową marynatę odstawić na 2-3 dni. Wtedy najszybciej można ją spróbować. Doskonała jako dodatek do mięsa, serów, czy nawet dodatek do piwa. Zaletą jest to, że przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych.
Komentarze