Pączki z wiśniami

Pączki powstały z przepisu, który otrzymałam od zięcia spróbowałam i tak stały się moim wyrobem

Dodany przez:

Pączki z wiśniami

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • mąka - 4 szk
  • żółtka - 5 szt
  • śmietana kwaśna - 1 szkl.
  • drożdże - 5 dag
  • olej - 2 łyżki
  • sól - szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • cukier - 10 dag
  • spirytus - 50 ml
  • konfitura z wiśni - 30 dag
  • cukier puder
  • lub lukier
  • tłuszcz - do smażenia

Przygotowanie

  1. Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką.
  2. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki).
  3. Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki.
  5. W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
  6. Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu.
  7. Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia.
  8. Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu.
  9. Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami...lub tym, co najbardziej lubimy...
Śniadanie przekąska kolacja deser wiśnie Pączki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze