Ostry Burger

Wiem co jem :)

dania mięsnefast foodburgeryhamburgery

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 184 głosów)

Składniki:

  • Składniki na burgery:
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula biała - drobno posiekana
  • 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • natka pietruszki - drobno posiekana
  • pęczek koperku - drobno posiekany
  • 1 świeża papryczka chilli - bardzo drobno posiekana
  • 50 g kiełków brokułu
  • 5 listków bazylii
  • 1 garść pędów bambusa - drobno posiekane
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • Sos do burgerów:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 10 listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie te składniki (na burgery )dobrze mieszamy z mięsem. odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla.
  • Dodatki do burgerów:
  • Burgery podałam w bułkach z pestkami dynii. Pozostałe dodatki to zapiekane pomidory, zapiekana papryka, ogórki małosolne i mix salat. Użyłam także kiełków specjalnych na patelnię

Porady

Zobacz też: domowe burgery mocno buraczane

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy