Burger z indyka z brokułem i sałatą

Dobrze doprawione mięso i grillowany brokuł oraz sałata to kolejna propozycja dla fanów burgerów. Bułki najlepiej przygotować samodzielnie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne burgery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 180 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg kości wołowych
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 60 dag mięsa z podudzia indyka ze skórą
  • 8 liści fioletowej sałaty dębowej
  • żółty pomidor
  • marchewka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 7 i 1/2 dag rodzynek
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 bułki pszenne z białym sezamem
  • 1/4 brokuła
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Burger z indyka z brokułem i sałatą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kości myjemy, osuszamy, opiekamy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C. Włoszczyznę czyścimy, obieramy, kroimy, wkładamy do garnka razem z opieczonymi kośćmi, zalewamy 1 i 1/2 l wody, gotujemy na bardzo małym ogniu 4–5 godz., aż wywar odparuje do 2/3 objętości. Kości wyjmujemy, a warzywa i wywar miksujemy blenderem, aż powstanie w miarę gładki sos, ew. przyprawiamy do smaku.
  • Mięso z indyka mielemy ze skórą, wyrabiamy przez 5 min. Dzielimy na 4 równe części, formujemy burgery o średnicy trochę większej niż bułki.
  • Sałatę myjemy i osuszamy. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy, ścieramy. Imbir i czosnek obieramy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim marchewkę, imbir oraz czosnek. Dodajemy rodzynki, ocet jabłkowy, cukier i 1/3 łyżeczki soli, podlewamy odrobiną wody, dusimy na wolnym ogniu ok. 15 min, lekko rozgniatamy.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, układamy burgery, oprószamy solą i pieprzem, smażymy po 4–5 min z każdej strony, po czym odstawiamy na minutę, żeby odciekły soki.
  • Bułki przecinamy na połowy, przypiekamy na rozgrzanej patelni grillowej minutę z każdej strony, do zrumienienia. Różyczki brokuła grillujemy przez 3–4 min, często obracając.
  • Bułki smarujemy sosem przygotowanym z wywaru i warzyw, przekładamy sałatą, usmażonym mięsem, chutneyem marchewkowym, plasterkami pomidora i grillowanymi różyczkami brokuła, składamy
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz przepis na: uniwersalne bułki hamburgerów
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy