Co roku szykujecie domowe przetwory z ogórków? Zamiast zapełniać spiżarnie i piwnice kolejnymi słoikami takich samych kiszonych i konserwowych, tym razem postawcie na coś innego. Tegorocznym hitem wśród słoików z ogórkami są ogórki po watykańsku. Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie przetestujcie ten przysmak, a już na stałe zagości od w waszych zeszytach z przepisami.

Jak się robi ogórki watykańskie?

Czym są ogórki watykańskie? Ten przysmak robi ostatnio furorę wśród przepisów na przetwory i możecie znaleźć go też pod nazwą ogórki papieskie. Choć dla wielu może to brzmieć tajemniczo, to przepis na ogórki po papiesku jest banalnie prosty. Receptura jest podobna do tej na ogórki konserwowe, jednak cały efekt robi tu 1 dodatkowy składnik. Ogórki watykańskie przyrządza się bowiem z dodatkiem rodzynek, które genialnie podkręcają smak zalewy. Jeśli więc zawsze robiliście tradycyjne pikle w słodko-octowej zalewie, spróbujcie tym razem użyć bakalii, a będziecie zachwyceni efektem. Zobaczcie, jak zrobić ogórki papieskie krok po kroku.

Ogórki papieskie - przepis

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 375 ml wody
  • 0,5 l octu
  • 600 g cukru
  • 1 duża garść rodzynek
  • 12-15 ziarenek pieprzu
  • 4-5 ząbki czosnku
  • około 2 łyżeczki nasion kopru

Przygotowanie:

1. Wszystkie ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa solimy i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły i puściły wodę.

2. W tym czasie szykujemy słoiki i zakrętki. Na tę ilość ogórków powinno wystarczyć 4-5 sztuk dużych litrowych słojów. Najlepiej nie tylko je wymyć, ale i wyparzyć, a potem bardzo dokładnie wysuszyć. 

3. Po dwóch godzinach odlewamy zgromadzoną w ogórkach wodę i bierzemy się za szykowanie zalewy. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę z octem i cukrem.

4. Pokrojone w ćwiartki ogórki wkładamy ciasno do słoików. Dodatkowo do każdego słoja wrzucamy też po 1 łyżce rodzynek 1 ząbku czosnku, 3 ziarenka pieprzu i pół łyżeczki nasion kopru.

5. Do wypełnionych słoików wlewamy gorącą zalewę, po czym od razu mocno zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy przez około 5 minut.