Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku to pyszne ogórki na ostro. Pikantna marynata sprawi, że sezonowe ogórki zamknięte w słoikach zyskają mocy! Takie ogórki po meksykańsku na zimę będą idealne, ale gwarantuję, że już kilka dni po przygotowaniu najdzie na nie ochota. Są świetnie do przegryzania, jako dodatek do obiadu (zamiast surówki), ale też jako ogórki kanapkowe na ostro - do chleba, bajgli czy bułek będą pyszne. Sprawdźcie mój wypróbowany przepis na ogórki po meksykańsku z chili.

Przetworyprzetwory z ogórków

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 174 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ogórki pokroić na ćwiartki, zasolić zostawić na 6 godz.
  • 2.Po tym czasie odlać wodę z solą i dodać zmiażdżony czosnek (cała główka) z chilli.Zagotować składniki zalewy, czyli cukier, ocet i olej. Wywarem zalać ogórki i zostawić na 6 godz. Ogórki wraz z zalewą włożyć do słoików. Ogórki meksykańskie z chili pasteryzować 10-15 minut.

Porady

Ogórki po meksykańsku to jeden z przepisów, który w moim domu zawsze przygotowuje się w lecie. Jeśli mamy świeże ogórki gruntowe z własnej działki lub od rolnika - to przepis najlepszy do domowej spiżarni. Przygotowuję ogórki po meksykańsku na zimę, bo lubię mieć kilka słoików, które wykorzystuję do obiadu (świetne do bitek lub gulaszu), a także jako składniki pikantnych sałatek czy koreczków. Ogórki po meksykańsku do słoików to mój hit każdego roku. Do ich przygotowania przydadzą się porządne, szczelne słoiki.

Notka redakcyjna

Ogórki po meksykańsku z chili

Ogórki po meksykańsku przygotowujemy z dodatkiem przyprawy chili. Dla fanów naprawdę ostrych dań i pikantnego smaku, polecam wykorzystanie papryczki chili. Czasem takie kilka słoików na ogórki po meksykańsku na zimę w ostrzejszej wersji też się przyda! Do obróbki papryczki chili polecam jednak założyć jednorazowe rękawiczki i nie dotykać twarzy w trakcie krojenia. Ten dodatek ma moc!

Ogórki po meksykańsku na zimę

Jak zadbać o to, żeby ogórki po meksykański na zimę przetrwały bez zepsucia? Pomoże w tym pasteryzacja słoików. Jeśli mamy sprawdzone, nowe, szczelne słoiki, to wystarczy, że pasteryzujemy na sucho lub mokro przez 10 minut. Ogórki po meksykańsku do słoików przetrwają dzięki temu kilka miesięcy w spiżarni. Chyba, że ktoś je wcześniej schrupie, bo te ogórki kanapkowe na ostro są przepyszne. Zróbcie raz, a przekonacie się, że cała Wasza rodzinka pokocha ogórki po meksykańsku z chili.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy