Nalewka z gruszek

Czas na nalewki! Wykorzystujmy owoce wtedy, kiedy jest na nie sezon i oprócz konfitur i dżemów, przygotujmy kilka butelek pysznej nalewki.

alkohole

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 szklanki wódki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Szklankę wody z cukrem podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Dodajemy gruszki i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 25–30 min, aż gruszki zrobią się przezroczyste.
  • Studzimy w temperaturze pokojowej, odcedzamy przez gazę. Syrop łączymy z wódką, przelewamy do wysterylizowanych butelek, szczelnie zamykamy. Gruszki możemy wykorzystać do deserów.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz przepis: nalewka na poziomkach

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy