Nalewka z gruszek

Czas na nalewki! Wykorzystujmy owoce wtedy, kiedy jest na nie sezon i oprócz konfitur i dżemów, przygotujmy kilka butelek pysznej nalewki.

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 szklanki wódki

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Szklankę wody z cukrem podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Dodajemy gruszki i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 25–30 min, aż gruszki zrobią się przezroczyste.
  2. Studzimy w temperaturze pokojowej, odcedzamy przez gazę. Syrop łączymy z wódką, przelewamy do wysterylizowanych butelek, szczelnie zamykamy. Gruszki możemy wykorzystać do deserów.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Zobacz przepis: nalewka na poziomkach

gruszki nalewka gruszkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze