Gin z tonikiem

Gin z tonikiem to Bonnie i Clyde wśród koktajli. Wydaje się, że ten klasyczny duet został wprost stworzony po to, żeby wystąpić razem. Kompozycja jest banalnie prosta – jałowcowy trunek łączymy z gazowanym napojem, którego goryczka podkręca walory smakowe. Dla balansu dodajemy cytrynę, a dla orzeźwienia – kilka kostek lodu. Podany w ten sposób gin z tonikiem to doskonały aperitif przed uroczystą kolacją.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

drink

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 191 głosów)

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Gin z tonikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cytrynę: dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.

  • 2.

    Kompozycja: do szklanki wkładamy lód i dwa plasterki cytryny, wlewamy gin, a następnie tonik.

  • 3.

    Dekoracja: gin z tonikiem ozdabiamy gałązką rozmarynu lub kilkoma listkami świeżej mięty.

Porady

  • W lekkiej wersji możemy zmienić proporcje na 1:3, tzn. wlewamy 50 ml ginu i 150 ml toniku.
  • Z kolei w mocniejszym wydaniu sprawdzi się proporcja 1:1, czyli gin i tonik w takiej samej ilości.
  • Zamiast cytryny sprawdzi się także limonka, którą kroimy w plasterki lub cząstki.
  • W tym przypadku warto postawić na lód w większych kostkach lub wielorazowe kostki do drinków. Przyjemnie schładzają drink bez rozcieńczania zawartości.
  • Gin z tonikiem możemy dodatkowo ozdobić zestem (czyli skórką) z cytryny lub limonki.

Notka redakcyjna

Kiedy i jak powstał gin z tonikiem?

Obecnie Gin&Tonic to koktajl znany na całym świecie, warto więc poznać jego historię. Drink na bazie alkoholu z dodatkiem jałowca ma korzenie brytyjskie. Gin, który powstał w Holandii, znano już od XVII w. Tonik wynaleziono znacznie później. Powstał z chininy, która pomagała żołnierzom British East India Company w walce z malarią. Rozcieńczano ją z wodą – początkowo bez dodatku cukru – i stosowano prewencyjnie.

Żeby poprawić smak napoju, zaczęto dodawać cukier, cytrynę i gin. W ten sposób lekarstwo stało się przyjemnością.

Gin z tonikiem – modyfikacje

Do ginu z tonikiem możemy dodać nie tylko cytrynę czy limonkę, ale także:

  • inne cytrusy – pomarańcze lub grejpfruty,
  • zielone lub czerwone winogrona,
  • truskawki lub maliny,
  • zielony ogórek – świetnie wygląda pokrojony w długie i cienkie plasterki,
  • borówki lub inne owoce leśne,
  • przyprawy korzenne – imbir lub anyż.

Osoby, które wolą bardziej słodkie koktajle, mogą sięgnąć po różowy tonik lub aromatyzowany gin, np. o smaku truskawkowym czy jagodowym.

Kilka pomysłów na koktajle na bazie ginu z tonikiem

Aby lekko zmienić smak drinka, możemy rozgnieść cytrynę przy pomocy muddlera – przyrządu barmańskiego do rozgniatania ziół i owoców w koktajlach. W ten sposób uzyskamy wyższą kwasowość i mniej goryczki. Jak jeszcze możemy wzbogacić przepis na gin z tonikiem?

  • Wersja na słodko – w tej kompozycji świetnie sprawdzi się dodatek syropu różanego, z lawendy lub hibiskusa.
  • Wersja wytrawna – do tego wariantu przyda się szkocka, torfowa whisky i odrobina likieru pomarańczowego.

Dodając kolejne składniki do drinków warto z wyczuciem dozować ich ilość, aby nie zaburzyć idealnego balansu smaków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy