Gin z tonikiem to Bonnie i Clyde wśród koktajli. Wydaje się, że ten klasyczny duet został wprost stworzony po to, żeby wystąpić razem. Kompozycja jest banalnie prosta – jałowcowy trunek łączymy z gazowanym napojem, którego goryczka podkręca walory smakowe. Dla balansu dodajemy cytrynę, a dla orzeźwienia – kilka kostek lodu. Podany w ten sposób gin z tonikiem to doskonały aperitif przed uroczystą kolacją.
StockFood
(średnia 4.31 z 191 głosów)
Cytrynę: dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
Kompozycja: do szklanki wkładamy lód i dwa plasterki cytryny, wlewamy gin, a następnie tonik.
Dekoracja: gin z tonikiem ozdabiamy gałązką rozmarynu lub kilkoma listkami świeżej mięty.
Porady
- W lekkiej wersji możemy zmienić proporcje na 1:3, tzn. wlewamy 50 ml ginu i 150 ml toniku.
- Z kolei w mocniejszym wydaniu sprawdzi się proporcja 1:1, czyli gin i tonik w takiej samej ilości.
- Zamiast cytryny sprawdzi się także limonka, którą kroimy w plasterki lub cząstki.
- W tym przypadku warto postawić na lód w większych kostkach lub wielorazowe kostki do drinków. Przyjemnie schładzają drink bez rozcieńczania zawartości.
- Gin z tonikiem możemy dodatkowo ozdobić zestem (czyli skórką) z cytryny lub limonki.
Obecnie Gin&Tonic to koktajl znany na całym świecie, warto więc poznać jego historię. Drink na bazie alkoholu z dodatkiem jałowca ma korzenie brytyjskie. Gin, który powstał w Holandii, znano już od XVII w. Tonik wynaleziono znacznie później. Powstał z chininy, która pomagała żołnierzom British East India Company w walce z malarią. Rozcieńczano ją z wodą – początkowo bez dodatku cukru – i stosowano prewencyjnie.
Żeby poprawić smak napoju, zaczęto dodawać cukier, cytrynę i gin. W ten sposób lekarstwo stało się przyjemnością.
Do ginu z tonikiem możemy dodać nie tylko cytrynę czy limonkę, ale także:
Osoby, które wolą bardziej słodkie koktajle, mogą sięgnąć po różowy tonik lub aromatyzowany gin, np. o smaku truskawkowym czy jagodowym.
Aby lekko zmienić smak drinka, możemy rozgnieść cytrynę przy pomocy muddlera – przyrządu barmańskiego do rozgniatania ziół i owoców w koktajlach. W ten sposób uzyskamy wyższą kwasowość i mniej goryczki. Jak jeszcze możemy wzbogacić przepis na gin z tonikiem?
Dodając kolejne składniki do drinków warto z wyczuciem dozować ich ilość, aby nie zaburzyć idealnego balansu smaków.
Komentarze