Gin z tonikiem

Gin z tonikiem to jeden z najpopularniejszych drinków. Nic dziwnego - nie tylko świetnie smakuje i doskonale orzeźwia, ale także może być szybko przyrządzony w domu, ze względu na prosty przepis i jedynie dwa składniki. Zobaczcie, jak go wykonać w podstawowej wersji. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje alkohole drink

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 188 głosów)


Gin z tonikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kostki lodu 1.

    Gin z tonikiem - przygotowanie: Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej gin i uzupełnij tonikiem. 
     

  • Mięta świeża 2.

    Gin z tonikiem - dekoracja: Napój podawaj z plasterkiem cytryny. Drink można udekorować listkiem mięty lub gałązką rozmarynu.
     

Porady

Co jeszcze można dodać do drinka z ginem i tonikiem?

Gin z tonikiem można pić na wiele sposobów, urozmaicając tradycyjną recepturę. Jeden z nich to włoska wersja drinka. W niej oprócz ginu i toniku znajduje się wermut i plasterek pomarańczy. Nie każdy jednak lubi tonik, a niektórzy nawet ze względów zdrowotnych nie powinni go pić. Wówczas gin można łączyć z innymi napojami alkoholowymi i bezalkoholowymi. Wielbiciele likierów mogą połączyć gin z Malibu. Ciekawym połączeniem jest dodanie do ginu soku pomarańczowego i żurawinowego w proporcji 1:2:1. Ci, którzy lubią słodkie drinki mogą do ginu dolać wodę gazowaną oraz dodać truskawkę i bazylię.


Gin z tonikiem to drink, którego niemal każdy kiedyś próbował. Zdecydowanie bardziej smakuje wielbicielom mocnych i cierpkich napojów. Jego historia jest bogata, nie bez znaczenia na popularność wpłynęło głębokie zakorzenienie w popkulturze. Ci, którzy nie lubią jego tradycyjnej wersji mogą ją niemal dowolnie wzbogacać i zmieniać.

Notka redakcyjna

Gin z tonikiem i ogórkiem

Gin z tonikiem to napój rozpropagowany przez Brytyjczyków, a obecnie spożywany na całym świecie. W połączeniu z kostkami lodu jest naprawdę orzeźwiający i idealny na letnie popołudnia. W podstawowej wersji składa się z ginu i toniku połączonych w proporcji od 1:1 do 1:3. Podaje się go w wysokich, szerokich szklankach, które powinny być wypełnione dużą ilością lodu. 
Drink ten najczęściej jest ozdabiany plasterkiem cytryny lub limonki. Może być jednak podawany również z ogórkiem. Choć dla niektórych połączenie alkoholu i ogórka brzmi niedorzecznie, w rzeczywistości taki napój jest bardzo orzeźwiający, a składniki idealnie do siebie pasują. Drink ten ma dość cierpki, ale wyrazisty smak, a więc raczej nie przypadnie do gustu wielbicielom słodkich i delikatnych napojów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy