Naleśniki czekoladowe z bananami

Zastąpią niejeden deser, usmażcie sobie dzisiaj te naleśniki!

DeseryNaleśnikinaleśniki na słodko

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 18–20 dag mąki tortowej
  • łyżka kakao + 2 łyżki do oprószenia
  • 3–4 łyżki oleju roślinnego
  • słoik nutelli
  • sok z 1 cytryny
  • 4–5 bananów
  • 2–3 łyżki masła
  • 2–3 łyżki cukru pudru do oprószenia
  • szczypta soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, przesianą mąką, łyżką kakao i olejem. Odstawiamy na 20–30 min i smażymy cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy niewielką ilością nutelli, układamy na nich pokrojone w skośne plasterki, skropione sokiem z cytryny banany. Naleśniki składamy w trójkąty. Masło rozpuszczamy na patelni i układamy naleśniki, smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe oprószamy cukrem pudrem i kakao.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz przepis: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy