Uniwersalna patelnia to akcesorium, które znajdziemy w każdej kuchni. Są jednak takie potrawy, które wymagają odpowiedniego, osobnego sprzętu. Dobrym przykładem są przepisy na naleśniki - cienkie placki rodem z francuskiej kawiarenki chętnie smażymy na śniadanie na słodko czy podwieczorek. Inny przypadek to amerykańskie pancakes - pankejki też najlepiej wyjdą, jeśli użyjemy praktycznej patelni. Nie inaczej jest też w przypadku potraw tak charakterystycznych jak gofry czy pączki. Sprawdźcie nasze porady poniżej, jak wybrać nietypowe patelnie i konkretne propozycje do sklepów.

Patelnia do naleśników

Dobre ciasto to baza sukcesu, ale danie nie uda się, jeśli będziemy smażyć na nieodpowiedniej patelni. Aby szybko i bezproblemowo przygotować dużą porcję naleśników, warto wybrać patelnię przeznaczoną właśnie do smażenia francuskich specjałów. Jak ją rozpoznać? Patelnia do naleśników ma niskie brzegi - to zdecydowanie ułatwi nakładanie ciasta i manewrowanie naleśnikiem w trakcie smażenia. Ponadto patelnia do naleśników ma nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, możemy usmażyć perfekcyjne naleśniczki. W przypadku tego gadżetu możemy też wybrać odpowiedni rozmiar do naszych potrzeb - zazwyczaj patelnia do naleśników ma ok. 20 cm średnicy, ale w ofercie sklepów możemy spotkać patelnie o 30 cm średnicy. Coś dla prawdziwych miłośników naleśników!

Patelnia do pankejków i racuchów

Pulchne, mięciutkie i kształtne pankejki (amerykańskie pancakes) to kolejna propozycja, którą zrobimy dzięki odpowiedniej patelni. Wyglądem patelnia do pankejków przypomina tę do naleśników, ale ma specjalne miejsca do wylania ciasta na smażone smakołyki. Dzięki czemu w łatwy i bezproblemowy sposób usmażymy górę identycznych, smakowitych pancakes. Prościej się nie da! Taki patent warto wykorzystać też, jeśli chcemy przygotować racuchy drożdżowe z jabłkami -  pamiętajmy jednak, aby kawałki owoców nie były za duże, dzięki czemu równomiernie rozłożą się w cieście, a racuszki będą perfekcyjnie usmażone. Przy takiej patelni do pancakes możemy też przygotować smakowite bliny rosyjskie

Zobacz także:  Przepisy na naleśniki na słodko

Patelnia do gofrów

A co powiecie na gofry... prosto z patelni? Jeśli nie macie na tyle miejsca, aby gofrownica znalazła się w Waszej kuchni, dobrym wyborem będzie patelnia do gofrów - można śmiało przechowywać ją w piekarniku lub półce z innymi patelniami. Sekretem tego urządzenia jest żeliwna podstawa, która pod wpływem temperatury nie nagrzewa się na zewnątrz, ale jednocześnie dbając o to, żeby gofry były chrupkie i dobrze wypieczone. Co ważne - do smażenia potrzebujemy jedynie odrobiny tłuszczu, najlepiej nakładać go kuchennym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Aby patelnia do gofrów długo nam posłużyła, po każdym użyciu warto ją dobrze umyć i wysuszyć.

Czytaj także:Przepis na gofry 

Patelnia do pączków

Karnawał, a także Tłusty Czwartek to najlepsza okazja do przygotowania pączków w różnej wersji. Aby zrobić szybkie pączki, niezbędna będzie specjalna maszynka lub... patelnia do pączków! Wbrew pozorom jest łatwa w użyciu, a naraz możemy przygotować od kilku do kilkunastu sztuk pączków - wszystko zależy od rozmiaru słodkich przysmaków. Zdecydowanie na korzyść takiego gadżetu przemawia fakt, że pączki nie kąpią się w tłuszczu, a są bardziej jak pączki z piekarnika.