Najsmaczniejsze Bożonarodzeniowe pierniczki

Zmodyfikowany po mojemu przepis który zachwycił każdego kto tych pierniczków spróbował

Dodany przez:

Najsmaczniejsze Bożonarodzeniowe pierniczki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
100 porcji
Ocena:

(średnia 3.87 z 15 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kilogram mąki
  • kostka masła
  • 6 dużych żółtek
  • 3 białka
  • ekstrakt waniliowy (ok 2 łyżeczek)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 300 ml jogurtu
  • Przyprawy: łyżeczka kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka imbiru, pół opakowania przyprawy do piernika, łyżeczka pieprzu
  • 200 ml miodu
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Na lukier:
  • pół kilo cukru pudru i pozostałe białka
  • ozdoby

Przygotowanie

  1. Zagotować miód ze wszystkimi przyprawami i masłem. Dodać cukier, ostudzić.
  2. Do mąki z kakaem i kawą wlać mieszaninę. Ubić białka. Do białek dodać żółtka ubić razem i wlac do miski z pozostałymi składnikami.
  3. W jogurcie rozprowadzić proszek do pieczenia, wlać całość i wymieszać porządnie w robocie kuchennym. Takie ciasto wstawić do lodówki nawet na dwie doby, dopóki nie stężeje.
  4. Gdy już się będzie nadawało do wałkowania, podsypywać stolnicę mąką, wałkować ciasto na pożądaną grubość, wycinać kształty i piec w 180 stopniach około 10 minut.
  5. Lukier.
  6. Należy do białek dodawać cukier puder, aż całość będzie gęstsza od śmietany, ale jednak nadal w miarę lejąca. Lukier nakładamy silikonowym pędzlem. Do lukru można dodać barwników spożywczych, wtedy będzie w takim kolorze jaki sobie wymarzyliśmy. Ozdabiamy według gustu.
Boże Narodzenie deser dla dzieci pierniczki gingerbread
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy