mus_pomaranczowy

Mus pomarańczowy

Ocena:

4.55 (144)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Efektowny choć prosty deser z pomarańczy.

Składniki:

  • 6 pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5-7 łyżek cukru pudru
  • 250 ml gęstej śmietany 36%
  • 4 żółtka
  • kilka listków melisy lub mięty do dekoracji

Mus pomarańczowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Odcinamy górne części owoców. Wydobywamy ze środka miąższ, tak abysmy otrzymali ze skórek "miseczki". Z miąższu wyciskamy sok - do potrawy będzie nam potrzebne 300 ml soku, resztę możemy zostawić do wypicia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Sok ubijamy na parze z żółtkami i cukrem pudrem. Do gęstniejącego kremu, dodajemy żelatynę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści i w masie nie będzie żadnych grudek.. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Wówczas ubijamy śmietanę. Gdy zauważymy,że krem zaczyna gęstnieć na ściankach miski, mieszamy go z bitą śmietaną. Mus nakładamy do miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Super wygląda udekorowany listkami mięty lub melisy i kawałeczkami pomarańczy. Mnie wyszło sześć porcji musu,jednak musimy pamietać, żę zależy to od wielkości pomarańczy, czyli naszych miseczek :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne