Kawa po irlandzku

Ocena:

4.49 (164)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Kawa po irlandzku (irish coffee), przygotowywana na bazie mocnej kawy, jakościowej whisky, kremowej śmietanki i cukru trzcinowego, należy do najbardziej rozpoznawalnych napojów na świecie. Ceni się ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i świetne właściwości rozgrzewające. Z pewnością umili każde, jesienne i zimowe popołudnie. Można podawać ją zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do szarlotek, placków czy innych wypieków. Koniecznie sprawdźcie przepis na kawę po irlandzku. 

Składniki:

  • kawa  150 ml

  • whisky  50 ml

  • śmietana 30%  50 ml

  • cukier trzcinowy  10 g

Kawa po irlandzku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Irlandzka whisky: przelewamy ją do małego rondelka i delikatnie podgrzewamy.

  • Krok 2:

    Kawa: zaparzamy 150 ml mocnej, czarnej kawy sypanej, nalepiej ze świeżo zmielonych ziaren. Można ją zrobić również w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.

  • Krok 3:

    Bita śmietana: dobrze schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy lekko, nie na sztywno, ma być płynna.

  • Krok 4:

    Szklanka: w której planujemy podać kawę po irlandzku - lekko ją podgrzewamy, przelewając wrzątkiem.

  • Krok 5:

    Podanie: do ciepłej szklanki przelewamy podgrzaną whisky, a następnie kawę. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Całość dekorujemy ubitą śmietanką. 

Porady

  • Kawę po irlandzku można również udekorować bitą śmietaną w sprayu. Należy jednak upewnić się, że jest ona dobrej jakości. 
  • Śmietanki do irlandzkiej kawy nie należy ubijać na sztywno. Ma ona delikatnie, samoczynnie łączyć się z napojem.
  • Kawy nie należy łączyć ze śmietanką przed podaniem. Tradycyjnie pije się ją poprzez warstwę ubitej śmietanki, z którą – w miarę picia – stopniowo się ona łączy. 
  • Do kawy po irlandzku najlepsze będą świeżo zmielone ziarna, średnio palone lub ciemno, bez kwaśnego posmaku.
  • Jeśli nie przepadacie za mocno wyczuwalną nutą naparu kawowego, możecie przyrządzić równie smaczną kawę z whisky i mlekiem. W takiej wersji, do filiżanki wlewamy kolejno alkohol, pojedyncze espresso oraz 120 ml ciepłego mleka.
  • Tradycyjne szklanki do kawy po irlandzku są wysokie. Ich optymalna pojemność to około 300–330 ml. Powinny również posiadać szerokie ucho i stopkę. 
  • Kawę potrzebną do przygotowania napoju z alkoholem, możecie zaparzyć przy pomocy ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego, kawiarki czy zaparzacza. Ważne, by była ona intensywna w smaku. Napój można też przyrządzić na bazie jakościowej kawy rozpuszczalnej, zalanej odpowiednią ilością wrzątku.
  • Chcecie zaserwować kawę z whisky osobom na diecie wegańskiej? To możliwe – wystarczy zastąpić śmietanę gęstą częścią mleczka kokosowego. Jego ubicie nie powinno przysporzyć wam najmniejszych problemów. 
  • Tradycyjnie do Irish coffe dodaje się cukier trzcinowy. Można go jednak zastąpić cukrem białym lub jego zdrowszym odpowiednikiem, takim jak erytrol czy ksylitol.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Historia kawy po irlandzku

Kawa po irlandzku to wynalazek stosunkowo młody, bo pochodzący z pierwszej połowy lat 40. XX wieku. Najpopularniejsza wersja wskazuje, że powstała w czasie niezbyt fortunnego lotu pasażerskiego na trasie Irlandia - USA. Samolot zmierzający do Stanów napotkał fatalne warunki atmosferyczne, co zmusiło pilota do powrotu na irlandzkie lotnisko Shannon. Przymusowe oczekiwanie na poprawę pogody wprawiało Amerykanów w coraz większą irytację. Z pomocą przyszedł im właściciel lotniskowej kawiarni, który zaserwował zziębniętym podróżnym kawę z dodatkiem whisky i bitej śmietany. Właśnie w taki sposób powstać miała Irish coffee. Przepis na nią pasażerowie zabrali ze sobą do USA, gdzie nowy napój niemalże natychmiastowo zdobył popularność.

Według konkurencyjnej opowieści, irlandzką kawę zawdzięczamy żołnierzom walczącym na froncie II wojny światowej. Uzupełniali oni kawę alkoholem, żeby się rozgrzać i rozluźnić. Po powrocie do domu przypomnieli sobie o frontowym specjale, wzbogacając go dodatkowo bitą śmietaną.

Irlandzka kawa – inne wersje przygotowania

Choć tradycyjnie przepis na kawę po irlandzku zakłada dodatek jakościowej whisky, napój można również przygotować w wersji bez alkoholu. Zamiast niego do kawy dodaje się:

  • mieszankę gorącej czekolady,
  • syropu cynamonowego,
  • wysuszoną papryczkę chili.
  • całość ozdabia się warstwą bitej śmietany,
  • oraz startą (najlepiej na tarce o drobnych oczkach) gorzką czekoladą. 

Latem polecamy spróbować również kawy mrożonej z whisky. Jej przygotowanie jest bardzo proste:

  • wystarczy wrzucić do wysokiej szklanki garść kostek lodu,
  • zalać je mieszanką alkoholu i kawy,
  • napój warto wzbogacić gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Jeśli chcecie, by całość smakowała naprawdę wybornie, można również pokusić się o dodanie odrobiny ubitej śmietanki i syropu czekoladowego lub cynamonowego. 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne