Lekka, prosta i smakowita zupa z młodej kapusty. Dobra propozycja na bezmięsne pierwsze danie. Zupa z młodej kapusty zasmakuje całej rodzinie - można podać z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.
Składniki:
7 małych marchewek
Pietruszka
Mały seler
12 młodych ziemniaczków
¼ pęczka koperku
Mała główka młodej kapusty
Sól
Pieprz biały
Śmietana do podania
Zupa z młodej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą, zagotować.
Koperek umyć, osuszyć. Posiekać listki, odłożyć. Łodyżki pokroić i wrzucić do zupy. Dodać też trochę soli.
Kapustę pokroić wg uznania i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej białym.
Zupę rozlewać do talerzy, dekorować śmietaną i posypać koperkiem