Kapuśniak z młodej kapusty

Prosty, smakowity i domowy kapuśniak z młodej kapusty. W sezonie smakuje doskonale i zachwyci całą rodzinę. Kapuśniak z młodej kapusty najlepiej smakuje na mięsnym wywarze.

Dodany przez:

kapuśniak z młodej kapusty

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 11 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 żeberka lub udko drobiowe (najlepsze są żeberka, ale kapuśniak z młodej kapusty na mięsie drobiowym też będzie smaczny)
  • główka młodej kapusty
  • 3 małe marchewki
  • pół pęczka kopru
  • łyżka siekanej natki pietruszki (łodyżki gotujemy z mięsem)
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy (jest kwaskowaty) do smaku
  • ziele angielskie (5-6 ziarenek)
  • listek laurowy
  • 2 litry wody

Przygotowanie

  1. Mięso gotujemy z marchewką, listkiem laurowym, zielem angielskim, łodygami natki pietruszki. Solimy do smaku.
  2. Ugotowane mięso wyjmujemy, do wywaru dodajemy pokrojoną kapustę.
  3. Ugotowane mięso kroimy i dodajemy do gotującego się kapuśniaku.
  4. Pod koniec dodajemy koperek, pieprz cytrynowy do smaku i natkę pietruszki.
  5. Gotowy kapuśniak z młodej kapusty podajemy na głębokich talerzach.
mięso warzywa obiad przekąska zupa kapusta kapuśniak z młodej kapusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy