Kapuśniak z młodej kapusty

Prosty, smakowity i domowy kapuśniak z młodej kapusty. W sezonie smakuje doskonale i zachwyci całą rodzinę. Kapuśniak z młodej kapusty najlepiej smakuje na mięsnym wywarze.

Zupydania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 159 głosów)

Składniki:

  • 4 żeberka lub udko drobiowe (najlepsze są żeberka, ale kapuśniak z młodej kapusty na mięsie drobiowym też będzie smaczny)
  • główka młodej kapusty
  • 3 małe marchewki
  • pół pęczka kopru
  • łyżka siekanej natki pietruszki (łodyżki gotujemy z mięsem)
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy (jest kwaskowaty) do smaku
  • ziele angielskie (5-6 ziarenek)
  • listek laurowy
  • 2 litry wody

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso gotujemy z marchewką, listkiem laurowym, zielem angielskim, łodygami natki pietruszki. Solimy do smaku.
  • Ugotowane mięso wyjmujemy, do wywaru dodajemy pokrojoną kapustę.
  • Ugotowane mięso kroimy i dodajemy do gotującego się kapuśniaku.
  • Pod koniec dodajemy koperek, pieprz cytrynowy do smaku i natkę pietruszki.
  • Gotowy kapuśniak z młodej kapusty podajemy na głębokich talerzach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy