Miód z mniszka lekarskiego jest doskonały na przeziębienia. Miód z mniszka lekarskiego to przepis na zdrowie, a w dodatku pysznie smakuje. Zobaczcie, jak łatwo zrobić miód z mniszka lekarskiego.
Miód z mniszka / Fot. iStock
Miód z mniszka – przygotowanie:
Kwiaty mlecza należy zebrać przed południem i rozłożyć na papierze. Następnie kwiaty mniszka lekarskiego trzeba pozostawić na około godzinę, aby powychodziły z nich owady. Kolejnym krokiem jest dokładne przejrzenie, czy nie ma w nich ziemi lub piasku. Następnie należy włożyć kwiatki do garnka, zalać litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Potem cały wywar powinno się odstawić na dobę. Można również na minimum 12 godzin, aby woda mogła przejść całym aromatem z kwiatów, a dzięki temu miód z mniszka lekarskiego smakował najlepiej.
Kolejnego dnia należy napar na miód z mniszka lekarskiego przecedzić przez gazę. Potem należy odciskać dokładnie kwiatki i dosypać cukier. Następnie wolno gotujemy. W trakcie gotowania, gdy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryn. Łączny czas gotowania to około 1,5 do 2 godzin. Potem należy przeprowadzić test na talerzyku, czy mamy dostateczną gęstość. Podczas mieszania łyżka drewniana powinna być oblepiona syropem, przeważnie przerywamy gotowanie, gdy na wierzchu zbierze się dużo piany. Następnie miód z mniszka lekarskiego trzeba wlać do wyparzonych słoiczków. Następnie powinno się je odwrócić do góry dnem i zostawić w tej pozycji do wystudzenia. Z przedstawionej porcji powinno wyjść około 3- 4 słoiczków około 200 ml. Miód z mniszka lekarskiego jest gotowy.
Porady
Miód z mniszka zawiera w przepisie:
- tylko kwiatostany
- 1 kg cukru, wedle upodobań można więcej
Warto wiedzieć, że zbyt długo gotowany miód z mniszka lekarskiego ulegnie krystalizacji. Kwiaty na miód z mlecza lekarskiego powinny być zrywane w miejscach położonych jak najdalej od ruchliwych ulic. A także należy mieć pewność, że nie były pryskane nawozem. Kwiatki na miód z mniszka zbieramy do koszyczka. Trzeba pamiętać, że zbierane do reklamówki ulegną zaparzeniu. Zamiast soku z cytryn można dodać sok z pomarańczy. W zależności od ilości kwiatów miód z mniszka lekarskiego będzie miał różną barwę. Gdy będzie więcej kwiatów, miód z mniszka będzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny.
Miód z mniszka lekarskiego jest doskonały na przeziębienia i wzmocnienie organizmu. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Miód z mniszka można dodawać do herbaty albo do deserów. Dodatkowo miód z mniszka z powodzeniem zastąpi miód naturalny lub syrop klonowy. Miód z mniszka lekarskiego to babciny sposób na odporność i dobre samopoczucie.
Miód z mniszka przygotowywany z żółtych kwiatów to dokładnie rodzaj syropu. Aby przygotować naturalny dodatek do herbat, deserów lub słodkich wystarczy zebrać kwiaty mniszka lekarskiego z miejsc odległych od bezpośrednich zanieczyszczeń. Najlepiej zbierać mlecze wczesną wiosną. Wtedy liście i kwiaty mniszka lekarskiego są młode a miód z mniszka będzie wyjątkowo smaczny. Najlepiej zbierać mniszka lekarskiego w momencie, kiedy poprzedniego dnia nie było opadów deszczu. Mniszek powinien być w pełni suchą rośliną. Odrobina wilgoci może sprawić, że miód z mniszka lekarskiego spleśnieje. Najczęściej miód z mniszka przygotowuje się na bazie cukru. Jednak można przygotować go również z dodatkiem miodu. Doskonale sprawdzi się miód spadziowy, miód wielokwiatowy, miód lipowy lub miód rzepakowy. Kwiaty należy umyć, osuszyć i pozbyć się z nich ziemi oraz owadów. Następnie kwiaty mniszka lekarskiego umieszczamy w słoiku. Słoik na miód z mniszka powinien być na tyle duży, aby zmieścić proporcję 1:1. Następnie kwiaty mniszka lekarskiego należy zalać płynnym miodem. Miód z mniszka lekarskiego na bazie miodu należy mieszać około 2-3 razy dziennie. W ten sposób można zapobiec pleśnieniu. Miód z mniszka powinien być odstawiony na tydzień, aby nabrał leczniczej mocy. Tak przygotowany miód z mniszka można przechowywać nawet do sześciu miesięcy. Jednak warto, co jakiś czas otwierać miód z mniszka, aby zapobiec rozwijaniu się szkodliwych dla organizmu pleśni.
Miód z mniszka pomaga walczyć z objawami przeziębienia. Regularnie spożywany wzmacnia odporność i dodaje energii. Głównie za sprawą bogactwa witaminy A, C i D. Miód z mniszka lekarskiego stosowany jest głównie przy bólach gardła oraz w powracającym kaszlu. Miód z mniszka jest również polecamy przy zapaleniach skóry, niestrawności i bólach żołądka. Wiele osób stosuje miód z mniszka, gdyż uważa się, że ma działanie oczyszczające organizm. Miód z mniszka ma również przypisywane właściwości żółciopędne, regenerujące wątrobę oraz usprawniające pracę mózgu. Miód z mniszka lekarskiego jest również odpowiedzialny za poprawną pracę nerek. Obfitość witamin z grupy B sprawia, że miód z mniszka ma działanie odprężające. Natomiast zawarty potas, magnez i żelazo pomaga walczyć z objawami stresu. Miód z mniszka warto traktować jako naturalne uzupełnienie zrównoważonej diety. Zawarte w mniszku lekarskim inulina jest prebiotykiem, która wspiera działanie cennych dla zdrowia probiotyków. Ciekawostką jest, że miód z mniszka może być stosowany przy terapii antybiotykami.
Komentarze