iStock
4.37 (185)
Ciasteczka świąteczne pieczone wspólnie z bliskimi sprawiają, że klimat Świąt Bożego Narodzenia pojawia się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pięknie wyglądają ułożone na paterze, w ozdobnym słoiku lub na choince. Są doskonałe do lukrowania i tworzenia witrażyków, a podstawowy przepis na nie jest wyjątkowo prosty. W naszej wersji świąteczne ciasteczka ozdobione są białym lukrem.
mąka pszenna 250 g
cukier waniliowy 10 g
proszek do pieczenia 3 g
masło 130 g
cukier puder 330 g
jajka 2 szt.
Składniki suche: mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Masło: ubijamy z 80 g cukru pudru w osobnej misce. Miksujemy 5 min do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez 2–3 min.
Zagniatanie ciasta: Do ubitej masy dodajemy suche składniki i formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
Wycinanie ciastek: po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150°C. Ciasto z lodówki dzielimy na trzy równe części. Jedną z nich wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Pozostałe – z powrotem chowamy do lodówki. Ciasto na stolnicy rozwałkowujemy do grubości ok. 3 mm. Ciasteczka świąteczne wykrawamy za pomocą foremek w ulubionych kształtach, np. gwiazdek, choinek i serc.
Pieczenie: ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. W czasie pieczenia pierwszej partii przygotowujemy drugą, a potem kolejną, z ciasta pozostawionego w lodówce.
Lukier: z jajka oddzielamy białko (żółtko możemy odłożyć do lodówki, np. na poranną jajecznicę). Ubijamy je mikserem i stopniowo dodajemy 250 g cukru pudru. Gdy konsystencja lukru będzie gładka, nakładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim przestudzone ciasteczka.
Porady
- Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciasteczek.
- Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Szczególnie masło należy wcześniej wyjąć z lodówki.
- Ciasteczka świąteczne podczas pieczenia mają się tylko lekko zarumienić. Nawet jeśli nie są jeszcze twarde, po 15 min w rozgrzanym piekarniku będą gotowe. Gdy ostygną będą idealnie kruche i delikatne.
- Do mąki możecie dodać zmielone na miał wiórki kokosowe, migdały lub orzechy, aby ciasteczka nabrały bardziej wyrazistego smaku.
- Wykrojone ciasteczka są delikatne. Aby nie uszkodzić ich podczas przekładania na blachę, możecie przenosić np. na płaskim nożu lub metalowej łopatce do tortu.
- Lukier można zrobić również na bazie soku z cytryny lub pomarańczy – zamiast białek.
Aby zrobić słodkie witrażyki z ciasteczek, należy użyć dwóch foremek na każde ciastko i kolorowych landrynek. W większym kształcie wycinamy mniejszy, np. w dużym sercu – gwiazdkę, w kole – małe serce itp. Następnie dzielimy landrynki kolorami i rozgniatamy je na proszek.
Gdy już świąteczne ciasteczka z dziurką są już ułożone na blasze, wsypujemy w środek proszek z landrynek w wybranym kolorze. Pod wpływem wysokiej temperatury w środku ciastka utworzy się kolorowa tafla. Aby wzmocnić kolor witrażyków, można dodać do pokruszonych landrynek barwnik spożywczy.
Z masy cukrowej lub inaczej lukru plastycznego możecie wyciąć absolutnie dowolne kształty. Do jego wykonania potrzebujecie jednak dodatkowych składników. Nie wystarczy sam cukier puder, woda czy sok z cytryny (jak w przypadku klasycznego lukru). Potrzebne będą jeszcze glukoza i żelatyna lub jej wegański odpowiednik, czyli agar–agar.
Kolory lukru, tak jak w innych przykładach, uzyskujemy poprzez dodanie barwników spożywczych. Możecie także zamiast żelatyny, dodać kolorową galaretkę owocową. Masę cukrową należy bardzo cienko rozwałkować na grubość ok. 1–2 mm. Prostym sposobem na dekorację świątecznych ciastek, jest wycinanie z masy cukrowej takich samych kształtów przy pomocy foremek.