Ciasto biała dama, czyli miękki biszkopt z brzoskwiniami i dużą ilością śmietankowego kremu prezentuje się wytwornie i równie dobrze smakuje. W wielu domach zajmuje honorowe miejsce na stole podczas różnych rodzinnych uroczystości. Sprawdza się także w roli tortu na urodziny. Ciasto możecie ozdobić nie tylko kremem i wiórkami kokosowymi, ale także owocami i galaretką. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na białą damę.
Artur Rogalski
Przygotowanie składników na biszkopt: przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Oddzielamy białka od żółtek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170°C.
Biszkopt: do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier (150 g) i żółtka. Mieszamy na niskich obrotach, a gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser. Dodajemy dwa rodzaje mąki i łączymy składniki szpatułką lub dużą drewnianą łyżką.
Pieczenie biszkoptu: ciasto przekładamy na blachę (24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie składników na krem: rozpuszczamy żelatynę w 50 ml gorącej wody, mieszając, aby nie było grudek. Czekamy aż wystygnie. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (syrop przyda się do ponczu) i kroimy je w kostkę.
Poncz: syrop z brzoskwiń mieszamy z zimną wodą (50 ml).
Nasączanie biszkoptu: przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki. Obydwie części nasączamy ponczem.
Krem: do miski przekładamy serek i śmietanę. Mieszamy mikserem do uzyskania gęstej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier puder i zimną (ale nadal płynną) żelatynę. Wyłączamy mikser, kiedy krem jest gładki i jednolity.
Składanie ciasta: jeden z blatów układamy z powrotem w blasze (lub na tacy). Nakładamy ¼ kremu, na którym układamy następnie kawałki brzoskwiń. Przykrywamy je kolejną porcją kremu, zostawiając ¼ na później. Krem z brzoskwiniami przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Na wierzch wykładamy ostatnią porcję kremu.
Prażenie wiórków kokosowych: na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i pozostały cukier (50 g). Prażymy je do momentu, aż będą rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym dekorujemy nimi ciasto, pokrywając całą powierzchnię kremu.
Ciasto biała dama jest już gotowe: pozostaje tylko schłodzić je w lodówce. Po kilku godzinach (może być na drugi dzień) smakuje najlepiej.
Porady
- Do biszkoptu możecie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia (5 g), co zwiększy szansę na wyrośnięcie ciasta. Niemniej zrobiony zgodnie z przepisem również powinien wyjść puszysty.
- Ciasto biała dama świetnie prezentuje się także w okrągłej formie. W tym celu potrzebujecie tortownicy o średnicy 24 cm.
- Zachęcamy do samodzielnego przygotowania brzoskwiń w syropie. Warto pomyśleć o nich w sezonie, kiedy są najlepsze w smaku i mają najniższą cenę.
- Twaróg na krem śmietankowy powinien mieć gładką konsystencję. Jeśli nie jest zmielony, przepuście go trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Możecie go też zblendować.
- Jeśli biszkopt wyrósł wam większy, podzielcie go na trzy części. Tylko pamiętajcie o tym, aby odpowiednio rozłożyć także krem i owoce.
Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietankowym możecie także zrobić na herbatnikach lub biszkoptach. Na porcję kremu podaną w przepisie potrzebujecie 300 g herbatników maślanych (lub biszkoptów). Białą damę w tej wersji możecie zakończyć warstwą ciasteczek lub kremem i wiórkami kokosowymi (jak w podstawowym przepisie).
Inną wersją deseru jest ciasto biała dama z serkiem homogenizowanym. Taki krem będzie pasował zarówno do wersji na upieczonym biszkopcie, jak i na ciasteczkach. 500 g waniliowego serka homogenizowanego należy ubić z 500 g śmietany kremówki. Następnie dodajemy cukier puder i rozmieszaną w wodzie (i obowiązkowo przestudzoną) żelatynę.
Biała dama z galaretką występuje w dwóch wersjach:
Najbardziej popularna jest wersja z brzoskwiniami w syropie, ale można spotkać też inne warianty, np. z wiśniami i galaretką. Do ciast odpowiednie będą wiśnie drylowane w syropie i owoce z kompotu z wiśni.
Ciekawą wariacją na temat białej damy jest wariant z ryżem preparowanym. Przygotowujemy z niego dwa blaty w podobny sposób jak na, niegdyś bardzo popularne, szyszki. Dmuchany ryż mieszamy z roztopionymi w maśle krówkami lub kajmakiem.
Masę dzielimy na dwie części i wylewamy je do dwóch osobnych forem na ciasto (np. okrągłych o średnicy 24 cm), wyłożonych papierem do pieczenia. Po zastygnięciu blaty przekładamy śmietankowym kremem z brzoskwiniami.
Komentarze