Greckie ciasto z pomarańczami

Greckie ciasto przygotowane z pokruszonego ciasta filo, zalanego kremem jajeczno-pomarańczowym. Po upieczeniu ciasto filo dodatkowo nasączone syropem pomarańczowym.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • syrop: 400 g cukru
  • 350 ml wody
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • ciasto: 500 g ciasta filo
  • 3 pomarańcze
  • 5 jajek
  • 200 ml greckiego jogurtu
  • 180 ml oliwy
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Na syrop: w małym rondlu cukier mieszamy z wodą, dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cynamon i dokładamy wyciśnięte połówki owocu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 8 min. Zdejmujemy z ognia.
  2. Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy oliwą. Każdy lekko podsuszony arkusz ciasta filo kruszymy w dłoniach wprost do naczynia. Pozostawiamy do wyschnięcia.
  3. Jedną pomarańczę przecinamy na pół. Jedną z połówek tniemy w bardzo cienkie półksiężyce, aby później udekorować ciasto. Z pozostałych pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok i wlewamy razem ze skórką do miski, dodajemy jajka, jogurt grecki, resztę oliwy, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą ubijaczki lub miksera elektrycznego przez kilka minut, aż mieszanina stanie się pienista.
  4. Zalewamy nią porwane ciasto filo w formie. Delikatnie mieszamy bezpośrednio w formie, aby równomiernie rozprowadzić mieszaninę. Wierzch ciasta dekorujemy cienkimi półplastrami pomarańczy. Pieczemy przez 45 min, aż górna warstwa będzie złotawa.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast wylewamy schłodzony syrop na gorący placek. Odstawiamy na co najmniej 1 godz., aż ciasto filo będzie dobrze nasączone syropem.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Komentarz redakcji

To greckie ciasto z pomarańczami jest pyszne i, chociaż zawiera ciasto filo, jest bardzo łatwe do przygotowania. Tutaj ciasto filo jest rozdrabniane na strzępy i można pozwolić mu wyschnąć, ciasto będzie równie dobre! Syrop z pomarańczą i cynamonem nadaje temu ciastu nieporównywalną miękkość i aromat.
pomarańcze ciasto filo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy