Kugelis – litewska babka ziemniaczana

Tradycyjna litewska babka.

babkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
520.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Masę wlać do natłuszczonej formy i piec ok. 1–2 godz. (w zależności od grubości), aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną.
  • Nie przesadź z grubością babki
  • Najsmaczniejsza jest babka o grubości 5–6 cm. Aby łatwiej ją było wyjąć z formy, po upieczeniu postaw formę na ściereczce zamoczonej w zimnej wodzie.

Kalorie: 520.00

Porady

Zobacz przepis: Sabaudzka babka ziemniaczana z jabłkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy