REKLAMA

Kruchutkie tartaletki z malinami wg Aleex

Maleńkie smakołyki z pachnącymi owocami.

dodany przez: Aleex aleex

tartaletki kruche ciasto Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • • 2,5 szkl mąki pszennej
  • • ½ kostki zimnego masła
  • • 1 jajko
  • • ½ szkl cukru pudru
  • • gęsta śmietana 22% (do ½ szkl)
  • Masa:
  • • ½ litra mleka
  • • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • • słodkie maliny

Kroki przygotowania:

  • 1. Podane składniki (oprócz śmietany) posiekać na stolnicy. Dodawać porcjami śmietanę, powinno jej być tyle, aby po zagnieceniu powstało miękkie ciasto. Ja zużyłam ¼ szklanki, ale zależy to od rodzaju mąki.
  • 2. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 3. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Odrobinę ciasta zostawić, będzie później potrzebne.
  • 4. Tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
  • 5. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu.
  • 6. Na podpieczone tartaletki wyłożyć budyń. Rozłożyć na nim słodkie maliny.
  • 7. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub po prostu rozdrobnić, rozłożyć na owocach.
  • 8. Wstawić tartaletki do piekarnika. Piec 20 minut w 180 – 200 stopniach C.
  • Smacznego.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/07/kruchutkie-tartaletki-z-malinami-wg.html
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy