Muffiny najczęściej kojarzą nam się z deserem. Mamy jednak dla Was przepis na zdrowszą (ale równie pyszną!) wersję babeczek, które możecie przygotować na weekendowe śniadanie!
Do przygotowania 10 sztuk babeczek w silikonowych foremkach potrzebujesz:
- 1 szklankę płatków owsianych, klasycznych - górskich,
- 2 banany (jeśli chcesz, by muffinki były bardziej wytrawne, dodaj tylko jednego),
- ½ szklanki mleka (wybierz dowolny rodzaj, może być roślinne),
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki miodu lub innego słodzika (syropu klonowego, syropu z daktyli),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka masła orzechowego (jeśli zależy Ci na intensywnie orzechowym smaku, nie żałuj masła!),
- ulubione dodatki: suszone owoce, dropsy czekoladowe, posiekana czekolada.
Przygotuj babeczki zgodnie ze wskazówkami:
- Wszystkie składniki (oprócz czekoladowych dodatków) wrzuć do wysokiej miski. Najlepiej w kolejności: najpierw wszystkie sypkie składniki, a na końcu mleko oraz jajko. Banany połam na drobniejsze kawałki. Ulubioną czekoladę posiekaj w międzyczasie na wygodne dla Ciebie kawałki.
- Zblenduj całość do momentu, aż płatki owsiane nie będą widoczne w cieście. Jeśli konsystencja wydaje Ci się za rzadka możesz dorzucić dodatkowo garść płatków lub łyżkę mielonego siemienia lnianego i ponownie wszystko zblendować. Len pomoże zagęścić ciasto i poprawi jego walory zdrowotne. :) Pamiętaj, aby dodać czekoladowy akcent na samym końcu. Do połączenia składników możesz użyć także blendera kielichowego, z którego korzysta się do robienia koktajli.
- Piecz w piekarniku ustawionym w trybie góra-dół na 180 stopni. Zastosuj metodę suchego patyczka - gdy będziesz widzieć, że ciasto nie klei się, a góra babeczek jest chrupiąca, wyłącz piekarnik. Pieczenie powinno trwać około 20 minut.
Przydatne wskazówki:
- Nie musisz smarować foremek żadnym tłuszczem. Babeczki, choć nie mają w swoim składzie oleju ani masła, zupełnie nie przywierają do silikonowych form.
- Owsiane ciasto doskonale nadaje się do przeróżnych wariacji. Możesz dodać ulubione przyprawy, jak cynamon. Muffinki świetnie smakują także z owocami, najlepiej z tymi sezonowymi.
- Jeśli nie masz ochoty zajadać kilku małych babeczek, ciasto z powodzeniem możesz upiec w większej formie lub kokilkach.
- Muffinki nadają się do zamrażania, spokojnie przetrwają też kilka dni w lodówce. Jeśli postawisz na owoce w cieście, postaraj się skrócić czas ich przechowywania.
Zobacz także: Japońskie fluffy pancakes podbijają Instagrama – zobacz, jak przygotować je w domu ->>
Komentarze