" Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną "

Delikatny , kremowy i niezwykle puszysty sernik z bezą i brzoskwiniami.

Dodany przez:

" Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną "

Serniki

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • - ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg
  • - masło – 175 g
  • - cukier – 1 szklanka
  • - żółtka – 8 szt
  • - białka – 8 szt
  • - olejek cytrynowy do ciast – 1 op
  • - brzoskwinie – 1 puszka
  • - budyń waniliowy – 2 opakowania
  • Beza :
  • - białko – 4 szt
  • - cukier puder – 8 łyżek
  • Dodatkowo :
  • - brzoskwinie - 2 szt
  • - śmietana 36% - 150 ml
  • - świeża mięta - 1 pęczek

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  3. Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.
  4. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.
  5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.
  6. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.
  7. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń.
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  10. Pieczemy 60 minut w 170C.
  11. Beza:
  12. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
  13. Pod koniec dodajemy cukier puder.
  14. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.
  15. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
  16. Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!
  17. Pycha!

Wskazówki

Zobacz też: Bezowy przekładaniec truskawkowy

Wielkanoc deser sernik brzoskwinie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze