Krem z podgrzybków i pieczarek

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 220 kcal

Zupykrem

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
220 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 157 głosów)

Składniki:

  • 4 ziemniaki (25 dag)
  • 3/4 l bulionu wołowego
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dag suszonych podgrzybków
  • 20 dag małych pieczarek
  • pęczek włoszczyzny
  • gałązka tymianku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Podgrzybki namoczyć w szklance zimnej wody, ugotować, pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, zmiksować z bulionem. Dodać grzyby wraz z wywarem.
  • Pieczarki oczyścić i przepołowić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Dodać pieczarki i smażyć, aż odparują.
  • Purée ziemniaczane z podgrzybkami podgrzać, dodać pieczarki z warzywami, śmietanę, wymieszać.
  • Podgrzać, przyprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem.

Kalorie: 220

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy