Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie pieczarkowym

To bardzo smaczne połączenie mięsa,kaszy i kapusty.

dodany przez: Duusiak duusiak

kotlety dania mięsne

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 162 głosów)

Składniki:

  • kotlety :
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • pół kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól,pieprz
  • garść pietruszki posiekanej
  • olej do smażenia
  • sos :
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2,5 szklanki wody
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 4 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki vegety

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kotlety:
  • Kaszę ugotować w 1 szklance wody i odrobiną soli. Gotować aż woda całkiem odparuję. Wystudzić.
  • Kapustę pekińską drobno posiekać.
  • Mięso wymieszać z kaszą ,kapustą, jajkiem, bułką tartą i pietruszką. Przyprawić.
  • Wymieszać dokładnie. Zmoczoną dłonią formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Sos:
  • Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pieczarki i podsmażyć. Pieczarki zalać wodą. Dodać vegetę. Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną sosu,aby nie było grudek. Wlać całość do garnka.
  • Do sosu włożyć kotlety i dusić ok. 15 minut pod przykryciem.

Porady

Danie możesz podać z domową mizerią

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy