Konfitury truskawkowe

Sprawiają tyle radości, bo to pierwsze świeże sezonowe owoce. Zachowaj je na dłużej przygotowując wyśmienite konfitury.

Dodany przez:

Konfitury truskawkowe

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.57 z 7 głosów)

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie

  1. Suche, oczyszczone truskawki (1 kg) zasypać 1/2 kg cukru.
  2. Ze szklanki wody i 1/2 kg cukru ugotować syrop. Włożyć truskawki, zagotować na małym ogniu, odstawić na noc.
  3. Konfitury gotować (nie mieszając) po kilka minut przez 2–3 dni. Odszumować, włożyć do słoików.
przetwory truskawki Konfitury
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy