Kompot z suszu

Przygotowanie: 70 minut Porcja: 75 kcal

Dodany przez:

Kompot z suszu

Ciepłe

Czas przygotowania:
Kalorie:
75 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 20 dag suszonych śliwek
  • 20 dag suszonych fig
  • 20 dag suszonych jabłek
  • 20 dag suszonych gruszek
  • goździki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka mielonego Cynamonu KAMIS (lub Kory cynamonu KAMIS)
  • skórka z cytryny
  • pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie

  1. Owoce opłukać, namoczyć przez 15 minut. Włożyć je do garnka, zalać gorącą wodą. Dorzucić 8–10 goździków i korę cynamonu.
  2. Gotować ponad godzinę. Dodać cukier oraz (umytą!) pokrojoną w plasterki całą cytrynę (wraz ze skórką).
  3. Sprawdzić smak kompotu. Jeśli to konieczne – dodać jeszcze cukier lub cytrynę.
  4. Do dekoracji można użyć pokrojonej w plastry pomarańczy (ze skórką)
przyprawy napoje jabłka śliwki figi kompot
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze