Kompot z suszu

Przygotowanie: 70 minut Porcja: 75 kcal

Napojekompot

Czas przygotowania:
70 min.
Kalorie:
75 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 146 głosów)

Składniki:

  • 20 dag suszonych śliwek
  • 20 dag suszonych fig
  • 20 dag suszonych jabłek
  • 20 dag suszonych gruszek
  • goździki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka mielonego Cynamonu KAMIS (lub Kory cynamonu KAMIS)
  • skórka z cytryny
  • pomarańcza do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Owoce opłukać, namoczyć przez 15 minut. Włożyć je do garnka, zalać gorącą wodą. Dorzucić 8–10 goździków i korę cynamonu.
  • Gotować ponad godzinę. Dodać cukier oraz (umytą!) pokrojoną w plasterki całą cytrynę (wraz ze skórką).
  • Sprawdzić smak kompotu. Jeśli to konieczne – dodać jeszcze cukier lub cytrynę.
  • Do dekoracji można użyć pokrojonej w plastry pomarańczy (ze skórką)

Kalorie: 75

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy