Anna Galuhn

Koktajl z arbuza i banana

Ocena:

4.52 (182)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Koktajl z arbuza, banana i jogurtu to pomysł na zdrowy napój, który świetnie nawadnia i dodaje energii. Arbuzy gwarantują soczystość i rześki smak. Z kolei banany dbają o spójną i gęstą konsystencję. W upalny dzień możemy dodać kilka kostek lodu, a dla osłody – odrobinę miodu. Taki arbuzowy koktajl to świetna propozycja na lekki i orzeźwiający podwieczorek.

Składniki:

  • arbuz  300 g

  • banany  2 szt.

  • jogurt naturalny  250 g

  • miód  10 g

Koktajl z arbuza i banana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Arbuz: kroimy go na kawałki i odcinamy skórkę. Wyjmujemy duże, czarne pestki.

  • Krok 2:

    Banany: obieramy ze skórki i kroimy na połówki.

  • Krok 3:

    Blendowanie: do kielicha blendera przekładamy jogurt, kawałki arbuza i pokrojone banany. Opcjonalnie dodajemy miód i blendujemy do uzyskania spójnej konsystencji.

  • Krok 4:

    Podawanie: gotowy koktajl z arbuza przelewamy do wysokich szklanek.

Porady

  • Jeśli lubimy gęste koktajle o aksamitnej konsystencji, dobrym pomysłem będzie dodatek jogurtu greckiego lub skandynawskiego skyru.
  • Banany na koktajl z arbuza można wcześniej zamrozić. Obieramy je ze skórki, kroimy na połówki i owijamy folią spożywczą (lub umieszczamy w specjalnych pojemnikach do mrożenia). Zamrożone owoce wrzucamy do blendera. To sposób na chłodzący napój o gęstej konsystencji.
  • Zamiast bananów sprawdzą się także lody jogurtowe o delikatnym, owocowym smaku.
  • Owocowego koktajlu nie trzeba dosładzać. Jeśli jednak mamy na to ochotę, w kompozycji z bananem i arbuzem idealnie sprawdzi się mały dodatek miodu, odrobina cukru pudru lub innego słodzika – ksylitolu, erytrolu lub stewii. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Koktajl z arbuzem i bananem – propozycje dodatków

Banany są  świetnym dodatkiem do wielu różnych koktajli owocowych. Mają neutralny smak i rewelacyjnie budują strukturę napoju. Dzięki nim całość jest spójna i nie rozwarstwia się tak, jak w przypadku shake’ów na bazie samych wodnistych owoców. Smak koktajlu z arbuzem możemy podkręcić dodając:

  • truskawki,
  • maliny,
  • liście mięty,
  • sok z cytryny, limonki lub pomarańczy.

Osoby o wrażliwym żołądku powinny uważać na cytrusy w koktajlach z jogurtem. Enzymy zawarte w tych owocach mogą utrudniać trawienie białka. Dlatego warto obserwować swój organizm i dobierać takie produkty, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie.

Mleczny koktajl z arbuza

Tak, arbuza możemy połączyć z mlekiem, ale nie jest to standardowy zestaw. Zazwyczaj zestawiamy ze sobą produkty o podobnym profilu smakowym. Tymczasem mleko jest kremowe i gładkie, a arbuz to orzeźwiający owoc o chrupkiej konsystencji. Taka kompozycja nie każdemu przypadnie do gustu. O wiele bardziej bezpieczne jest połączenie arbuza z jogurtem, ponieważ obydwa składniki są lekko kwaskowe w smaku.

Jeśli jednak mamy ochotę na milkshake z arbuzem, możemy przygotować go w następujący sposób:

  • do kielicha blendera wlewamy zimne mleko,
  • dodajemy miąższ z arbuza bez pestek i opcjonalnie cukier,
  • całość blendujemy na gładki koktajl.

Do mlecznych koktajli z owocami świetnie pasują lody waniliowe i bita śmietana.

Wegański koktajl z arbuzem

W wersji wegańskiej nie używamy produktów pochodzenia zwierzęcego. W zamian możemy sięgnąć po:

  • mleko lub jogurt sojowy,
  • mleko kokosowe,
  • napój migdałowy.

Dla zbudowania konsystencji napoju doskonałe są wegańskie lody z bananów. Na wierzch możemy położyć bitą śmietanę z mleka kokosowego.

Orzeźwiający koktajl z arbuza możemy przygotować także bez mleka i jogurtu, zgodnie z przepisem na arbuzowe smoothie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne