Knedliki czeskie przygotowane na bazie ziemniaków to jedna z wersji tego najbardziej znanego dania naszych południowych sąsiadów. Mają delikatny smak i przyjemną konsystencję - posmakują nawet największym niejadkom. Bywają podawane z różnymi dodatkami, na przykład z sosem mięsnym, gulaszem, kapustą zasmażaną lub na słodko, polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Poniżej znajdziecie oryginalny przepis na knedliki.
apetitonline.cz
(średnia 1 z 2 głosów)
Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odsączamy je i jeszcze gorące przeciskamy przez sito lub praskę.
Łączenie składników: przeciśnięte przez praskę ziemniaki szybko mieszamy z mąką krupczatką i kaszą manną. Dodajemy masło, sól i 2 jajka.
Wyrabianie ciasta: ciasto wyrabiamy dokładnie i szybko, a następnie zwijamy w wałki o średnicy mniejszej niż 5 cm i długości około 20 cm.
Gotowanie knedlików czeskich: wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około 15 -20 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmujemy je i natychmiast kroimy na mniejsze części.
Kalorie: 2255
Węglowodany: 352
Tłuszcz: 57
Błonnik: 6
Białko: 67
Porady
- Podczas gotowania knedli warto, co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę, dzięki temu ugotują się równomiernie.
- Knedliki czeskie świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów mięsnych i warzywnych. Szczególnie polecamy knedle z gulaszem wołowym.
- Wiele czeskich gospodyń wyrabianie ciasta na knedliki traktuje jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Do proporcji podanych w przepisie na knedle możemy dodać na przykład jedną czerstwą bułkę.
- Idealne do przyrządzenia knedlików są mączyste odmiany ziemniaków, np. bryza lub cekin.
Komentarze