Knedliki czeskie (ziemniaczane)

Knedliki czeskie przygotowane na bazie ziemniaków to jedna z wersji tego najbardziej znanego dania naszych południowych sąsiadów. Mają delikatny smak i przyjemną konsystencję - posmakują nawet największym niejadkom. Bywają podawane z różnymi dodatkami, na przykład z sosem mięsnym, gulaszem, kapustą zasmażaną lub na słodko, polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Poniżej znajdziecie oryginalny przepis na knedliki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

knedliki

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
2255 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 1 z 2 głosów)

Knedliki czeskie (ziemniaczane) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odsączamy je i jeszcze gorące przeciskamy przez sito lub praskę. 

  • 2.

    Łączenie składników: przeciśnięte przez praskę ziemniaki szybko mieszamy z mąką krupczatką i kaszą manną. Dodajemy masło, sól i 2 jajka. 

  • 3.

    Wyrabianie ciasta: ciasto wyrabiamy dokładnie i szybko, a następnie zwijamy w wałki o średnicy mniejszej niż 5 cm i długości około 20 cm. 

  • 4.

    Gotowanie knedlików czeskich: wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około 15 -20 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmujemy je i natychmiast kroimy na mniejsze części. 

Kalorie: 2255

Węglowodany: 352

Tłuszcz: 57

Błonnik: 6

Białko: 67

Porady

  • Podczas gotowania knedli warto, co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę, dzięki temu ugotują się równomiernie. 
  • Knedliki czeskie świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów mięsnych i warzywnych. Szczególnie polecamy knedle z gulaszem wołowym.
  • Wiele czeskich gospodyń wyrabianie ciasta na knedliki traktuje jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Do proporcji podanych w przepisie na knedle możemy dodać na przykład jedną czerstwą bułkę. 
  • Idealne do przyrządzenia knedlików są mączyste odmiany ziemniaków, np. bryza lub cekin. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy