Knedle ze śliwkami

Wbrew pozorom szybko się je robi a smakują wyśmienicie

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 60 dag świeżych lub mrożonych śliwek
  • cukier, cukier waniliowy, ew. cynamon
  • Do polania:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki ugotować, przestudzić, zemleć w maszynce. Dodać mąkę, jajo oraz sól i zagnieść jednolite ciasto.
  2. 2. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.
  3. 3. Odrywać niewielkie kawałki ciasta i spłaszczać je na dłoni. Na środek kłaść śliwkę, do niej wsypać trochę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym oraz cynamonem i zawijać w ciasto. Zlepiać dokładnie formułując kulki.
  4. 4. Knedle gotować w osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać bułką tartą zrumienioną na maśle.

Wskazówki

Zobacz również: knedle - przepis na smak z dzieciństwa

obiad śliwki Knedle ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze