KNEDLE Z JABŁKAMI

Sezon na ziemniaki i jabłka, więc postanowiłam zrobić, knedle z jabłkami.

dodany przez: Danusia19671 danusia19671

pierogi

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 185 głosów)

Składniki:

  • Średniej wielkośći ugotowane ziemniaki -8 szt
  • żółtka -2 szt
  • Mąka pszenna -1 szkl i 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • Sól
  • Jabłka utarte na tarce, lub pokrojone w drobną kosteczkę -2 szt
  • Śmietana do polania knedli
  • Cukier do posypania knedli, i do środka do jabłek -2 łyżki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Knedle z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki przepuścic przez praskę, dodać mąki, żółtka, sól, zagnieść ciasto.
  • Z ciasta formować krążki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać jabłka wymieszane z cukrem.
  • Knedle dobrze zlepiać, by nie rozwaliły się w gotowaniu.
  • Wrzucać gotowe knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować 4 minuty od wypłynięcia knedli.
  • Gotowe knedle wyjąc na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy