Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym

Ocena:

4.46 (181)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
Bardzo smaczne klopsy na obiad.

Składniki:

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 6 pieczarek
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól, pieprz, majeranek.

Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skręcić przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami.
  • Dodać, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, wyrobić masę.
  • Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor na obie strony.
  • Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z cebulą na maśle pieczarki, gotować 10 min na małym ogniu pod przykryciem.(cebulę i pieczarki, drobno pokroić)
  • Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować około 15 min, na małym ogniu.
  • Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.
  • Podawać z kopytkami lub kaszą, oraz z ulubioną surówką.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne