Kiszony barszcz czerwony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pyszny barszcz czerwony:
Buraki i warzywa opłukać
wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy
jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier
zamieszać aby się dokładnie rozpuściły.
Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju
wsypujemy kminek
dodajemy chrzan
wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.
Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch
który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam
jak sok
jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni
Komentarze