Kiszony barszcz czerwony

Barszcz czerwony - taki barszcz właściwie "robi się" sam, jest zdrowy i wspaniale smakuje

dodany przez: Pyza

Zupy barszcz barszcz czerwony barszcz wigilijny Przetwory

Czas przygotowania:
168godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.25 z 211 głosów)


Składniki:

  • 3 duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75-1 kg)
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża pietruszka (korzeń)
  • plaster selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka ziarenek kminku
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • kilka wiórków chrzanu (niekoniecznie)
  • 2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 kromka (może być piętka) suchego chleba żytniego - koniecznie na zakwasie!

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Pyszny barszcz czerwony:
  • Buraki i warzywa opłukać
  • wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy
  • jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier
  • zamieszać aby się dokładnie rozpuściły.
  • Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju
  • wsypujemy kminek
  • dodajemy chrzan
  • wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.
  • Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch
  • który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam
  • jak sok
  • jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni
  • ale zaręczam
  • że wcześniej go wypijecie
  • bo kto się oprze takiemu barszczowi czerwonemu :)
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy