Barszcz czerwony - taki barszcz właściwie "robi się" sam, jest zdrowy i wspaniale smakuje
Składniki:
3 duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75-1 kg)
1 marchewka
1 nieduża pietruszka (korzeń)
plaster selera korzeniowego
1 łyżeczka ziarenek kminku
6 dużych ząbków czosnku
kilka wiórków chrzanu (niekoniecznie)
2 l wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli niejodowanej
1 kromka (może być piętka) suchego chleba żytniego - koniecznie na zakwasie!
Kiszony barszcz czerwony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pyszny barszcz czerwony:
Buraki i warzywa opłukać
wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy
jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier
zamieszać aby się dokładnie rozpuściły.
Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju
wsypujemy kminek
dodajemy chrzan
wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.
Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch
który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam
jak sok
jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni