Kalafior w słoikach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej conajmniej półlitrowe).
Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut.
Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy).
Na zdjęciu ponizej fasolka szparagowa i kalafior robione w ten sam sposób.
Komentarze