Kalafior w słoikach

Sposób na konserwowanie kalafioru

dodany przez: caroline

przetwory

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 198 głosów)

Składniki:

  • kalafior
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Kalafior w słoikach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej conajmniej półlitrowe).
  • Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki.
  • Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut.
  • Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy).
  • Na zdjęciu ponizej fasolka szparagowa i kalafior robione w ten sam sposób.
  • ;
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy

Główne składniki: