Kiszone liście kapusty

Moda na kiszonki to zdrowie i smak. Warto wypróbować przepis na kiszone liście kapusty - chrupiące, dobrze ukiszone i idealne jako dodatek do sałatek i nie tylko.

Dodany przez:

Warzywne

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • całe liście kapusty włoskiej (im delikatniejsze, tym lepiej)
  • przegotowana ostudzona lub źródlana woda
  • sól (łyżka na każdy litr wody)
  • po kawałku: czosnku, imbiru, chrzanu
  • kilka listków z krzaka czarnej porzeczki
  • kilka baldachimów kopru

Przygotowanie

  1. Liście dokładnie myjemy, usuwamy zgrubienia. Możemy pociąć na mniejsze kawałki lub zostawić w całości (zależy, jak duże mamy naczynie). Układamy ciasno w słoiku, przekładając pozostałymi składnikami.
  2. Robimy zalewę, biorąc łyżkę soli na każdy litr wody, i zalewamy nią liście, aby nie wystawały nad powierzchnię.
  3. Zakręcamy słoik, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na przynajmniej 2 tyg. Liście idealne będą do robienia ciekawych roladek – ja uwielbiam np. takie z hummusem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
kiszone liście kapusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy