Kisiel cytrynowy zrobimy w kilka minut. Jedyne czego potrzebujemy to sok z cytryny, mąka ziemniaczana, woda i cukier. Deser ma półpłynną konsystencję i orzeźwiający smak, jest wprost idealny na lekki podwieczorek po sytym obiedzie. Kisiel cytrynowy w wersji domowej jest o wiele zdrowszy, dlatego warto robić go częściej.
StockAdobe
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie soku: cytryny kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Usuwamy pestki. Powinno wyjść około 100–120 ml soku.
Mąka ziemniaczana: dokładnie łączymy ją z 125 ml wody, tak żeby nie było żadnych grudek.
Kisiel: pozostałą ilość wody wlewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko podgrzewamy do zagotowania. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną mieszaninę z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Gotowy kisiel cytrynowy przelewamy do salaterek.
Porady
- Kisiel cytrynowy warto udekorować plasterkiem cytryny, bitą śmietaną lub liśćmi świeżej mięty. Dzięki temu deser będzie pięknie prezentować się w salaterkach. Latem możemy wykorzystać również świeże owoce takie jak truskawki, jagody lub maliny.
- Jeśli chcemy, żeby nasz deser odznaczał się intensywnym żółtym kolorem – warto dodać do niego niewielką ilość kurkumy. Wystarczy tylko pół łyżeczki przyprawy.
- Zamiast cukru możemy użyć miód wielokwiatowy. W ten sposób otrzymamy zdrowszą wersję deseru. Dodatkowo nadamy mu głębszego smaku oraz aromatu.
- Podczas przygotowywania kisielu polecamy dodać startą skórkę z cytryny. Pamiętajmy, żeby wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć owoce.
Komentarze