Agnieszka Pietroń

Kisiel cytrynowy

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kisiel cytrynowy zrobimy w kilka minut. Jedyne czego potrzebujemy to sok z cytryny, mąka ziemniaczana, woda i cukier. Deser ma półpłynną konsystencję i orzeźwiający smak, jest wprost idealny na lekki podwieczorek po sytym obiedzie. Kisiel cytrynowy w wersji domowej jest o wiele zdrowszy, dlatego warto robić go częściej. 

 

Składniki:

  • mąka ziemniaczana  35 g

  • woda  500 ml

  • cukier  20 g

  • cytryna  3 szt.

Kisiel cytrynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie soku: cytryny kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Usuwamy pestki. Powinno wyjść około 100–120 ml soku.

  • Krok 2:

    Mąka ziemniaczana: dokładnie łączymy ją z 125 ml wody, tak żeby nie było żadnych grudek.

  • Krok 3:

    Kisiel: pozostałą ilość wody wlewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko podgrzewamy do zagotowania. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną mieszaninę z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Gotowy kisiel cytrynowy przelewamy do salaterek.
     

Porady

  • Kisiel cytrynowy warto udekorować plasterkiem cytryny, bitą śmietaną lub liśćmi świeżej mięty. Dzięki temu deser będzie pięknie prezentować się w salaterkach. Latem możemy wykorzystać również świeże owoce takie jak truskawki, jagody  lub maliny.
  • Jeśli chcemy, żeby nasz deser odznaczał się intensywnym żółtym kolorem – warto dodać do niego niewielką ilość kurkumy. Wystarczy tylko pół łyżeczki przyprawy.
  • Zamiast cukru możemy użyć miód wielokwiatowy. W ten sposób otrzymamy zdrowszą wersję deseru. Dodatkowo nadamy mu głębszego smaku oraz aromatu.
  • Podczas przygotowywania kisielu polecamy dodać startą skórkę z cytryny. Pamiętajmy, żeby wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć owoce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne