Awokado pieczone w panierce z siemienia lnianego

Wegetariańska przekąska z awokado w roli głównej - zapieczone awokado w połączeniu z chrupiącym siemieniem lnianym i serem będzie smakować nie tylko na kolację!

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
  • 3 łyżki pokruszonych słonych paluszków
  • 2 łyżki utartego sera typu parmezan
  • 2 małe awokado
  • olej z awokado lub rzepakowy do wysmarowania blachy

Przygotowanie

  1. Łyżkę siemienia lnianego mielemy w młynku na proszek i zalewamy 6 łyżkami wrzątku. Dodajemy po parę szczypt soli, pieprzu i ulubionych przypraw, dokładnie rozcieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Pozostałe siemię prażymy na suchej patelni do czasu, aż zacznie wydawać piękny aromat (jeśli mamy obawy, że je przypali my, dosypujemy łyżkę sezamu i prażymy, aż nabierze złotego koloru); studzimy.
  3. Jedną łyżkę uprażonego siemienia mielemy w młynku z dwoma szczyptami soli i mieszamy z pozostałymi ziarnami, pokruszonymi paluszkami oraz parmezanem.
  4. Dojrzałe awokado (musi takie być, inaczej zrobi się gorzkie podczas pieczenia) kroimy na krążki, maczamy je w mieszance siemienia i wody, obtaczamy w mieszance ziaren, parmezanu i paluszków.
  5. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i obficie natłuszczonej olejem blaszce. Pieczemy w temp. 200°C przez 7–8 min. Podajemy na gorąco, najlepiej w towarzystwie jakiegoś wyrazistego sosu.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
awokado siemię lniane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy