KARP W OCCIE

Karpia w occie przygotowuję zawsze wcześniej. Dzięki temu jest dobrze przesiąknięta zalewą.

Dodany przez: ewa zychewicz

KARP W OCCIE

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 7 głosów)

Składniki

  • 1-2 karpie
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • ZALEWA
  • 0,5 l octu
  • 2,5 l wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • pieprz ziarnisty
  • 1/4 paczki gorczycy
  • 1 duża cebula
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Rybę należy oczyścić i pokroić w dzwonki. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i usmażyć.W międzyczasie należy wszystkie składniki na zalewę zagotować. Smak zalewy zależy od upodobań, jeżeli jest za kwaśna można dolać wody. Sól i cukier do smaku. W dużym słoiku układamy usmażone karpie i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoik i przechowujemy w zimnym miejscu.
ryby Boże Narodzenie ryba przekąska karp
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze