KAPUSTA KISZONA W SŁOIKU

Kapusta kiszona ze słoika jest znakomita do surówek, kapuśniaku, krokietów, pierogów, itp.

ZupySałatkiPrzetworykapusta kiszona

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 235 głosów)

Składniki:

  • kapusta biała szatkowana-20 kg.
  • marchew tarta-2 kg.
  • sól- 0,8 kg.
  • liść laurowy-pół paczki.
  • Do poszatkowanej kapusty daję sól, tartą marchew i liście laurowe.
  • Po tygodniu przekładam do słoików

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapusta kiszona, jak zrobić:
  • Kupuję białą kapustę-poszatkowaną na targu z odrobiną potartej marchwi ( 2 worki po 10 kg.).
  • Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej (sól jodowana do przetworów domowych).
  • Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.
  • Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.
  • Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.
  • Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folię spożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.
  • Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( 2 kg. na 20 kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.
  • Kapusta kiszona jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona. Kapusta kiszona to idealne źródło witamin w chłodne dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy