Delikatne i mięciutkie bułki jogurtowe z sezamową posypką i makiem. Przepis z książki "Chleb" Tomasza Dekera.
Składniki:
750 g mąki pszennej chlebowej
180 g mleka
300 g jogurtu
20 g cukru
10 g soli
21 g drożdży
60 g roztopionego masła
60 g maku
60 g jajka (1 jajko)
50 g sezamu do posypania bułek
Łącznie: 1511 g
Bułki jogurtowe z sezamem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w mleku, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 2–3 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
Fermentacja wstępna: 1 godzina
Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, delikatnie zaokrąglamy i układamy na blasze. Bułki
smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce
Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15–20 minut z zaparowywaniem.