Mięsny pie - placek z kurczakiem, groszkiem i szynką

Wspaniałe chrupiące ciasto kryje znakomity, delikatny drobiowy farsz, urozmaicony warzywami i esencjonalnym sosem. Takie sycące danie jest nie tylko pełnym obiadowym posiłkiem, lecz może również stanowić atrakcję zimowego spotkania towarzyskiego.
 

dania z kurczakaZapiekanki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 179 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-11935420111.Piersi kurczaka wkładamy do wrzącej osolonej wody, dodajemy tymianek, pieprz i liść laurowy. gotujemy przez 10–12 min. Odkładamy i pozwalamy im ostygnąć, a następnie kroimy na ok. 2-cm kawałki. Zamrożony groszek wkładamy na kilka minut do wrzącego wywaru z gotowania kurczaka, osączamy i odkładamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  • iStock-6795053642.Na beszamel: masło rozpuszczamy na patelni, następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko, rozprowadzając sos trzepaczką, na średnim ogniu. Wkruszamy kostkę bulionową i mieszamy, aby stawał się coraz gęstszy. ewentualnie dolewamy wino. Zmniejszamy ogień i szybko mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Studzimy.
  • iStock-10754273903.Okrągłą formę do zapiekania wylepiamy pierwszym arkuszem ciasta. Kurczaka, groszek i szynkę mieszamy z beszamelem, nakładamy do formy z ciastem. Przykrywamy drugim arkuszem ciasta, uszczelniamy, mocno naciskając kciukiem na bok naczynia. Odcinamy nadmiar ciasta, zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy 8 listków do dekoracji, układamy je na wierzchu ciasta, a na jego środku nacinamy krzyżyk. na koniec smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem, aby nadać mu ładny złoty odcień w piekarniku. Pieczemy ok. 20 min.

Porady

Mięsny pie przed pieczeniem najlepiej posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch pięknie się zrumieni i będzie delikatnie chrupiący. Uważajmy, żeby nie piec naszej zapiekanki zbyt długo, ciasto stanie się wtedy suche i twarde, a przez to cała zapiekanka będzie po prostu niesmaczna. 

Zamiast kurczaka możemy użyć wołowiny lub wieprzowiny. Pyszna będzie wieprzowina szarpana, jej przygotowanie wymaga jednak nieco więcej czasu. Z kolei wołowinę możemy zmielić i lekko podsmażyć przed zapieczeniem. Do sosu beszamelowego warto dodać wino, które wzbogaci jego smak. Wybierzmy wino białe i wytrawne. 

Do mięsnego placka możemy dodawać różne warzywa w zależności od preferencji. Ciasto francuskie przyspiesza cały proces, ale jeśli mamy więcej czasu warto przygotować ciasto kruche. 

Notka redakcyjna

Pikantne mięsne wypieki w cieście z wysokim brzegiem, grubym spodem, szczelnie zamknięte chrupiącym wierzchem, były znane na Wyspach Brytyjskich od średniowiecza. Zawierały różne rodzaje mięs w sosie i były raczej zapiekanką bez formy. Skorupa twardego ciasta była praktycznie niejadalna, gdyż miała grubość kilku cali, aby wytrzymać wiele godzin pieczenia i rozmiękania. Złośliwcy twierdzą, że tę skorupę podawano służbie, podczas gdy państwo raczyli się aromatyczną zawartością. W XIV w. wypieki tego typu zyskały nazwę „pye” lub „pie” (wym. paj) i do dzisiaj są dumą brytyjskiej kuchni. Dzięki finezji włoskich  oraz francuskich kucharzy ciasto stało się jadalne i zróżnicowane. Misjonarze, pielgrzymi, odkrywcy, żołnierze i osadnicy rozpowszechnili
 tę potrawę na całym świecie. My postanowiliśmy zaprezentować jej wersję z nadzieniem z delikatnego mięsa kurczaka.

Taki mięsny pie (paj), czyli po prostu placek z mięsem w środku jest doskonałym pomysłem na obiad. Możemy zabrać go ze sobą do pracy albo odgrzać resztki na kolację - odgrzewany smakuje jeszcze lepiej. Podamy go również na imprezie, ale zadbajmy wcześniej o pokrojenie. Do tego możemy zaserwować gęsty sos, w którym będziemy maczać kawałki placka lub sałatkę. Zrezygnujmy wtedy z sałatki z majonezem, postawmy na coś lżejszego, typu mix sałata z pomidorem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy