Jabłka w cieście

Ocena:

4.42 (196)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jabłka w cieście to rozpływająca się w ustach, wyjątkowa mała potrawa, która równie dobrze sprawdza się jako obiadowe drugie danie na słodko, jak i jako deser. Jabłka w cieście wyróżniają się niebanalnymi walorami smakowymi – stanowią połączenie przyjemnej słodyczy, owocowej, orzeźwiającej kwaskowatości oraz wyrazistych nut aromatycznych przypraw. Według własnych upodobań i możliwości czasowych, możemy wybrać sobie sposób przyrządzenia jabłek w cieście, a tych jest co najmniej kilka. 

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  250 ml

  • olej  10 ml

  • proszek do pieczenia  3 g

  • jabłka  4 szt.

  • cukier  60 g

  • cynamon  3 g

  • olej  50 ml

  • cukier puder  5 g

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: Na początku jajka należy rozmieszać trzepaczką lub mikserem, dodać mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę trzeba zmiksować na gładką masę, aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.
     

    Jajka mikser
  • Krok 2:

    Przygotowanie owoców: Jabłka należy obrać, wykroić gniazdo nasienne i przekroić wszerz na plastry. Następnie trzeba zmieszać cukier z cynamonem. Każdy plaster jabłka trzeba obtoczyć w cukrze cynamonowym a następnie w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przed podaniem należy posypać usmażone jabłka cukrem pudrem.
     

    Jabłka

Porady

  • Jabłka w cieście przygotowuje się albo na patelni, albo w piekarniku. Smażone jabłka w cieście są trochę bardziej kaloryczne, ale za to błyskawiczne w wykonaniu. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto naleśnikowe, zanurzać w nim plastry jabłek i obsmażać z obu stron na złoty kolor.
  • Pieczone jabłka w cieście można przygotować na wiele sposobów. Mamy do wyboru kilka rodzajów ciast, które możemy tutaj użyć. Najszybsze i najprostsze rozwiązania to gotowe ciasto francuskie oraz gotowe ciasto filo. Możemy też sami przygotować ciasto do jabłek – kruche, półkruche, drożdżowe, krucho-drożdżowe albo biszkoptowe.
  • Najczęściej podczas przygotowywania jabłek w cieście kroi się owoce na mniejsze kawałki, jednak ciekawym kulinarnym wyzwaniem mogą być też całe jabłka w cieście. To niezwykle efektowne danie, które bez wątpienia zrobi wrażenie na wszystkich domownikach.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przyprawy do jabłek w cieście

Jabłka w cieście są wyjątkowo apetyczne i mają piękny aromat. Po zjedzeniu zaledwie kawałka jabłka w cieście, nie sposób się od nich uwolnić. Tajemnicą powodzenia jabłek w cieście są nie tylko same jabłka, które po upieczeniu lub usmażeniu uzyskują niesamowity smak, ale także fakt, iż zamknięte są w otoczce pysznego ciasta. To jednak nie wszystko. Akcentem, bez którego nie ma idealnych jabłek w cieście, są przyprawy.

Od doboru przypraw zależy ostateczny charakter jabłek w cieście. Jednym z najczęściej stosowanych dodatków do tego dania jest cynamon. Jego smak jest perfekcyjnie dopasowany do smaku jabłek, dlatego duet ten sprawdza się także w wielu innych potrawach. Inną przyprawą, którą możemy ubogacić jabłka w cieście, jest wanilia. Jeśli jej nie posiadamy, możemy ją zastąpić cukrem wanilinowym.

Do jabłek w cieście, dla uzyskania dozy ostrości, możemy też dodać szczyptę imbiru lub kardamonu, a jeśli mamy ochotę na korzenny wydźwięk potrawy, wsypmy odrobinę gałki muszkatołowej.

Przyprawy, które dodamy do ciasta, to jedno, a składniki, jakich użyjemy do urozmaicenia gotowej już potrawy, to drugie. Gorące, wyłożone na talerz jabłka w cieście możemy posypać cukrem pudrem – to najpopularniejszy i najprostszy sposób ich podania. Ale jest również wiele innych – zamiast pudru użyć możemy miodu, syropu klonowego, syropu daktylowego, malinowego lub innego.

Niektórzy serwują jabłka w cieście z lodami, inni z polewą czekoladową, jeszcze inni są miłośnikami jabłek w cieście z sosem toffi. Ciekawe dodatki do jabłek w cieście to także: bita śmietana, jogurt, owoce, lukier, płatki migdałowe. Tak naprawdę sposobów podania i przyrządzenia jabłek w cieście jest bez liku. Danie za każdym razem może wyglądać i smakować zupełnie inaczej, dlatego nigdy nam się nie znudzi. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne