Jabłka w cieście

to dla mnie najlepsze jesienne placuszki, na śniadanie albo podwieczorek

CiastaDeseryPlackiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 161 głosów)

Składniki:

  • 2 jajka
  • dwie szczypty soli,
  • ok. 1 szkl jogurtu typu greckiego,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4-5 jabłek, najlepiej Antonówek,
  • do smażenia: olej,
  • do posypania: cukier puder, cynamon mielony

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka roztrzepałam z solą i jogurtem. Mieszając dosypywałam mąkę - trudno dokładnie podać ilość bo jogurty mają różną gęstość, ale ciasto ma być bardzo gęste, jak kwaśna śmietana, gęściejsze niż na naleśniki. Dosypałam na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszałam dokładnie. Jabłka umyłam, obrałam i specjalnym nożykiem wycięłam w całych owoców środek z gniazdem nasiennym. Jabłka pokroiłam w dość grube plastry z dziurką po środku. Można też pokroić je w plastry przed wydrążeniem i potem ostrym nożykiem wyciąć środki. Plastry owoców zanurzałam w gęstym cieście, z obu stron, przy pomocy dwóch widelców i kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na złoto brązowy kolor z obu stron. Gotowe przekładałam na ręcznik papierowy aby osączyć je z tłuszczu a potem oprószyłam cukrem pudrem i cynamonem.
  • Ja do tej potrawy najbardziej lubię Antonówki, ale możecie użyć innej odmiany jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy