Przyprawy

44 kolekcji przepisów

36555 przepisów

Przyprawy to dodatek do posiłków, który nadaje im smak i zapach. Przyprawy dzielimy na zioła i przyprawy korzenne. Czasem warzywa spełniają funkcję przypraw tak jak np: czosnek, lub owoce np.: jałowiec. Nie wyobrażamy sobie smaku szarlotki bez cynamonu albo sosu białego bez solidnej porcji gałki muszkatołowej. Przyprawy sprawiają, że dobrze znane potrawy nabierają nowego wymiaru. Zainspirujcie się przepisami z przyprawami. 

Przyprawy

Przyprawy - właściwości

Przyprawy to dodatek, przeważnie pochodzenia roślinnego,  który nadaje smak i aromat potrawom, ale także ma właściwości zdrowotne. Przyprawy działają rozgrzewająco (imbir), kojąco (melisa), pomagają na zgagę (mięta), przeciwbólowo (goździki) albo przeciwzapalnie (kurkuma). Przyprawy podkreślają smak użytych składników albo starannie je uzupełniają tworząc spójny smak. 

Właściwości przypraw uzależnione są od zawartych w nich składników, w szczególności olejków eterycznych. Ponadto przyprawy cenione są ze względu na składniki barwiące, a świeże przyprawy za witaminy, enzymy i inne substancje czynne. Oprócz przypraw naturalnych zdarzają się przyprawy uzyskiwane w sposób sztuczny. Przyprawy nie mają wartości odżywczej, jednak są cenne, bo pobudzają trawienie, konserwują żywność oraz leczą z różnych dolegliwości.

Przyprawy - pochodzenie

W dawnych czasach przyprawy stosowano jako naturalne leki. Nadawano im magiczną moc, bo lekarzami bywali często kapłani lub szamani. Gdy chciano przygotować napój odstraszający złe moce albo pomagający w zakochaniu sięgano po określone przyprawy. Medycyna ludowa po dziś dzień korzysta z przypraw jako łagodnych środków leczniczych.Warto wspomnieć, że przyprawy były kosztowne i były traktowane na równi ze złotem, perłami i kamieniami szlachetnymi. W średniowieczu uwielbiano korzystać z korzennych przypraw. Bitwy i wojny toczone w średniowieczu również miały ułatwiać dostęp do najpotrzebniejszych przypraw. 

Artykuły powiązane

kumin_g
06.05.2020

Kumin - przyprawa kuchni indyjskiej i meksykańskiej

Kumin to przyprawa niezastąpiona w kuchni indyjskiej i meksykańskiej. Inaczej nazywana kminem rzymskim, jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Ma ona również liczne właściwości zdrowotne, które wspomagają nasz organizm. Kumin, czyli kmin rzymski, to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej, a także meksykańskiej. Jest niezbędnym dodatkiem do takich dań jak dahl, samosa czy thali.

Grzegorz Łapanowki i jego niezbędnik w kuchni
12.03.2020

Grzegorz Łapanowski i jego niezbędniki w kuchni

Racjonalne zakupy spożywcze to zawsze wyzwanie - niezależnie od wydarzeń społecznych w Polsce i na świecie. W sytuacjach kryzysowych tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę, co i dlaczego kupujemy, a także jak wykorzystamy zakupione produkty w kuchni i wszystkie zapasy jedzenia. O rozsądne zakupy spożywcze zapytaliśmy eksperta kulinarnego - Grzegorz Łapanowski opowiedział, które produkty możemy przechowywać dłużej, a z których składników lepiej nie robić zapasów, bo zmarnujemy sam surowiec, jak i pieniądze. Zdradził też patent na domowy, szybki substytut pieczywa. Sprawdźcie i róbcie #PRZEMYŚLANEZAKUPY.

młynki do przypraw
12.11.2019

Młynki do przypraw - wybierz najlepszy dla siebie

Młynki do przypraw to nie tylko przydatne kuchenne urządzenia, ale często również efektowna ozdoba stołu. W sklepach znajdziemy różne ich rodzaje, od klasycznych po te bardziej nowoczesne. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy, jaki młynek wybrać, by cieszyć się świeżo zmielonymi przyprawami w pięknym opakowaniu.

Malika
14.03.2019

Malika – Gdynia kusi fanów przypraw i kuchni Maghrebu

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz szerszej publiczności dała się poznać jako przebojowa szefowa kuchni - uczestniczka programu kulinarnego „TopChef” - dziś z powodzeniem prowadzi restaurację Malika, której będąc w Gdyni, nie można pominąć. Szefowa kuchni nie kryje swojej pasji do kuchni Maghrebu (regionu północno-zachodniej Afryki) i polskich smaków. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o ulubionych przyprawach, inspiracjach w kuchni i wyjaśnia, dlaczego warto gotować na żywym ogniu.

Samar Khanafer
29.11.2018

Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer

W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.

Pojemniki na przyprawy i wszystko pod kontrolą!
21.08.2018

Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Szczypta, łyżeczka, a czasem nieco więcej - przyprawy to nieodłączny element gotowania. Aby w pełni korzystać z ich aromatu i właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. W tym pomogą nam odpowiednie pojemniki na przyprawy. Ale lepiej wybrać słoiczki czy organizer? W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane modele i praktyczne porady w galerii.

"Przyprawy" - Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
15.11.2016

Wyjątkowo aromatyczne "Przyprawy" [RECENZJA]

Czekałam na tę książkę z niecierpliwością. Aromaty kuchni Maghrebu i kuchni arabskich od dłuższego czasu urzekają mnie i pobudzają do kulinarnych poszukiwań, a szafka z przyprawami zdaje się rozrastać i roztaczać niezwykłe zapachy, nawet gdy jest zamknięta. Oto „Przyprawy” Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz.

czarna_sol_czyli_kala_namak_g
19.09.2016

Czarna sól czyli kala namak

Czarna sól to przyprawa kuchni indyjskiej o jajecznym smaku. Jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

przyprawy_orientalne_g
15.09.2016

Przyprawy orientalne - mieszanki

Mieszanki orientalnych przypraw to popularny dodatek do kuchni indyjskiej i dalekowschodniej. Specjalne kompozycje dodają smaku naszym potrawom, a także dodają wartości odżywczych.

imbir
26.03.2014

Cudowny imbir

W Azji mawiają, że nie należy siadać do posiłku, jeśli na stole nie ma imbiru. Nie ma chyba potrawy, do której by nie pasował – obojętnie, czy mówimy o deserze, czy daniu głównym. Z czosnkiem i chili tworzy przyprawowe trio nie do pobicia.