Jabłka pod kruszonką z otrębów

Pyszny deser

Deserykruszonka

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 100 g otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C,.
  • 2. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w ćwiartki, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem
  • 3. dodaj rodzynki
  • 4. Jabłka przełóż w naczynie do zapiekania
  • 5. W misce zagnieć ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posyp jabłka
  • 6. Piecz 35 minut.

Porady

Zobacz też: Jabłka pod ciastem orzechowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy