Rolada faszerowana

Ocena:

4.47 (191)

  • 25 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 25 minut Duszenie: 1 godzina Porcja: 635 kcal Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 50 dag piersi indyka
  • 30 dag szpinaku (mrożonego)
  • 15 dag kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 10 dag mortadeli
  • 10 dag mielonej wieprzowiny
  • jajko
  • 3–4 łyżki startego parmezanu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu drobiowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Rolada faszerowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wieprzowinę podsmażyć na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oliwy. Dodać kiełbasę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Dodać szpinak i mortadelę, zmiksować. Jajko roztrzepać widelcem. Dodać do masy wraz z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Pierś indyka lekko rozbić, posmarować masą szpinakowo-mięsną, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Zrolować i związać nicią, by nadzienie nie wypłynęło w czasie duszenia.
  • W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Roladę obsmażyć. Wlać wino, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, poruszając rondlem od czasu do czasu. W razie potrzeby podlewać gorącym bulionem.
  • Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem zdjąć nitkę, pokroić roladę w niezbyt grube plastry i skropić sosem spod duszenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wina.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne