Przygotowanie: 25 minut Duszenie: 1 godzina Porcja: 635 kcal Składniki na 4 porcje
Składniki:
50 dag piersi indyka
30 dag szpinaku (mrożonego)
15 dag kiełbasy pokrojonej w kostkę
10 dag mortadeli
10 dag mielonej wieprzowiny
jajko
3–4 łyżki startego parmezanu
kieliszek białego wytrawnego wina
szklanka bulionu drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki masła
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Rolada faszerowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wieprzowinę podsmażyć na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oliwy. Dodać kiełbasę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Dodać szpinak i mortadelę, zmiksować. Jajko roztrzepać widelcem. Dodać do masy wraz z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Pierś indyka lekko rozbić, posmarować masą szpinakowo-mięsną, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Zrolować i związać nicią, by nadzienie nie wypłynęło w czasie duszenia.
W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Roladę obsmażyć. Wlać wino, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, poruszając rondlem od czasu do czasu. W razie potrzeby podlewać gorącym bulionem.
Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem zdjąć nitkę, pokroić roladę w niezbyt grube plastry i skropić sosem spod duszenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wina.