Zupa krem z pora z dodatkiem ziemniaków jest bardzo aksamitna, delikatna i pyszna. Por w tradycji ludowej wykorzystywany był do szybszego gojenia ran dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym. Jednak nie są to jedyne prozdrowotne właściwości tego warzywa! Zupa porowa to sposób na zdrowy obiad. Można podać ją z chrupiącym boczkiem albo kawałkami parówki bądź kiełbaski. Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018.
Adobe Stock
(średnia 4.48 z 156 głosów)
Przygotowanie zupy: pory umyć, odkroić ciemne liście. Resztę pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dwie łyżki masła roztopić w garnku, włożyć warzywa. Smażyć, mieszając, kilka minut. Wlać bulion, dodać sól, pieprz i szczyptę gałki, do smaku. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, zupę krem z pora gotować 20 minut.
Zupa krem z pora i serka topionego: pokroić w małe kawałki i włożyć do zupy. Mieszać, aż się roztopi. Wszystkie składniki powinny zostać zmiksowane na gładki krem.
Podanie zupy z pora: pieczywo pokroić w kromki, parówki w plasterki. Resztę masła roztopić na patelni. Włożyć parówki, podsmażyć na rumiano. Zupa krem powinna być rozlana do miseczek i przed podaniem posypana natką, ozdobiona kleksem śmietany i kilkoma plastrami parówki. Krem z pora podawać z pieczywem.
Kalorie: 240
Ilość porcji: 4
Porady
- Zupa krem z pora gotowana jest na bulionie. Przydatne mogą więc być przepisy na bulion warzywny lub bulion grzybowy.
- Podczas gotowania można dodać odrobinę białego wina. Zupa krem z pora będzie mieć wtedy bardziej szlachetny smak.
- Jeśli lubimy bardzo gęste wywary, warto zrobić zupę krem z pora i ziemniaków i dodać do niej jedną bulwę więcej.
- Ziemniak jest też ostatnią deską ratunku, gdy okaże się, że nasza zupa krem z porów jest przesolona. Wystarczy dodać do gotującej się zupy krem obrany cały ziemniak i wyjąć go przed podaniem – warzywo to wciągnie część soli z zupy.
- Zamiast dodatku mięsnego zupę możemy ozdobić prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.
Por ceniony jest w Polsce za swój ostry, świeży smak. Do sałatek wykorzystuje się tylko jego białą część, jednak zupa z pora może być przygotowana z całości warzywa. Myjąc warzywo należy pamiętać, aby wypłukać je nie tylko z zewnątrz, ale również między warstwami.
Ważnym dodatkiem jest serek topiony, który zagęszcza wywar warzywny. Zupa z pora zawdzięcza swój smak właśnie dodatkowi serka – dzięki niemu jest tak sycąca i aromatyczna.
Krem z porów z powodzeniem można podać jako danie obiadowe. Dzięki dodatkowi serka topionego zupa jest wystarczająca kaloryczna, aby stanowić pełen, samodzielny obiad. Ten przepis sprawdzi się szczególnie w te dni, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Zupa z pora może być przygotowana dzień wcześniej i odgrzana przez podaniem. Aby uzupełnić to obiadowe menu można przygotować dodatki do zupy. Idealnie tutaj sprawdzi się pieczywo – świeże z piekarni lub w formie grzanek. Polecamy przygotowanie bagietki czosnkowej z masłem oliwkowym lub bardziej sycących grzanek z polędwicą i prawdziwkami.
Z czym jeszcze można podać zupę krem z porów? Orzechy i pestki są źródeł zdrowych tłuszczów, nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie! Polecamy, aby uprażyć na suchej patelni kilka łyżek pestek słonecznika, dyni i innych lubianych ziaren. Taką posypkę można trzymać w słoiku i dodawać do wielu potrwa – makaronów, zup czy sałatek.
Zupę krem z pora można również przystroić posiekaną zieleniną – szpinak, natka pietruszki czy szczypiorek aż proszą się, by posypać nimi talerz.
Zupa porowa może być jeszcze zdrowsza, jeśli dodamy do niej dobrej jakości oleje. Warto codziennie przyjmować zdrowe tłuszcze, które pomagają przyswoić witaminy. Należy jednak pamiętać, że zupa z pora z serkiem topionym jest kaloryczna – mała łyżeczka oleju, np. z czarnuszki w zupełności wystarczy. Do zupy można dodać również małą łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
Krem z porów to przykład pysznej zupy idealnej na obiad. Zupy krem są szybkie i sycące! Mogą z powodzeniem zastąpić obiad dzięki temu, że są gęste. Warto podawać je z dodatkami, jak grzanki czy smażone kiełbaski. Dobrze sprawdzą się też chrupiące pestki lub groszek ptysiowy.
Zupa krem z pora lub każdego innego warzywa jest lekko strawna. Jakie są najlepsze zupy krem? Zupy krem to inaczej zupy miksowane. Można w ten sposób przemycić do codziennego jadłospisu sporą porcję warzyw. Warto więc, aby były one wysokiej jakości. Świeże warzywa, najlepiej sezonowe, sprawdzą się o każdej porze roku.
Zupa krem z pora może być przygotowana właściwie przez cały roku, ponieważ warzywo to jest łatwo dostępne. Podobnie zupa krem z fasoli i czosnku i zupa cebulowa z grzankami sprawdzą się niezależnie od aury za oknem. Polecamy krem z zielonego groszku z jajkiem lub krem z bobu w sezonie letnim. Piękny, soczyście zielony kolor tych zup zachęca do jedzenia nawet niejadków. Na złotą jesień polecimy pomarańczowe: krem z dyni i mlekiem kokosowym oraz wegański krem z kurek. Zupy krem można przygotowywać również z warzyw mrożonych.
Komentarze