REKLAMA

Zupa krem z porów

Zupa krem z pora z dodatkiem ziemniaków jest bardzo aksamitna, delikatna i pyszna. Por w tradycji ludowej wykorzystywany był do szybszego gojenia ran dzięki swoim właściwością bakteriobójczym. Jednak nie są to jedyne prozdrowotne właściwości tego warzywa! Zupa z pora to sposób na zdrowy obiad. Można podać ją z chrupiącym boczkiem albo kawałkami parówki czy kiełbaski. Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018. Najnowszy numer w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa krem z pora krem

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
240 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 156 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pory krojenie 1.

    Pory umyć, odkroić ciemne liście. Resztę pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dwie łyżki masła roztopić w garnku, włożyć warzywa. Smażyć, mieszając, kilka minut. Wlać bulion, dodać sól, pieprz i szczyptę gałki. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, krem z porów gotować 20 minut.

  • Zupa blendowanie 2.

    Serek topiony pokroić w małe kawałki i włożyć do zupy. Mieszać, aż się roztopi. Zupa z pora powinna zostać zmiksowana na gładki krem.

  • Krem z porów 3.

    Pieczywo pokroić w kromki, parówki w plasterki. Resztę masła roztopić na patelni. Włożyć parówki, podsmażyć na rumiano. Zupa z pora powinna być rozlana do miseczek i przed podaniem posypana natką, ozdobiona kleksem śmietany i kilkoma plastrami parówki. Krem z pora podawać z pieczywem.

Kalorie: 240

Ilość porcjii: 4

Porady

  • Krem z pora gotowany jest na bulionie. Przydatne mogą więc być przepisy na bulion warzywny lub bulion grzybowy.
  • Podczas gotowania można dodać odrobinę białego wina. Zupa krem z pora będzie mieć wtedy bardziej szlachetny smak. 
  • Jeśli lubimy bardzo gęste zupy, warto dodać do niej jednego ziemniaka więcej.
  • Ziemniak jest też ostatnią deską ratunku, gdy okaże się, że nasza zupa krem z porów jest przesolona. Wystarczy dodać do gotującej się zupy krem obranego całego ziemniaka i wyjąć go przed podaniem – warzywo to wciągnie część soli z zupy.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić krem z pora?

Por ceniony jest w Polsce za swój ostry, świeży smak. Do sałatek wykorzystuje się tylko jego białą część, jednak zupa z pora może być przygotowana z całości warzywa. Myjąc warzywo należy pamiętać, aby wypłukać je nie tylko z zewnątrz, ale również między warstwami. Jak zrobić krem z pora? Warzywo pociąć w plasterki, ziemniaki  obrać i pokroić. Warzywa podsmażyć na maśle przez 5 minut i zalać bulionem. Całość gotować do miękkości. Dodać serek topiony, który zagęści zupę. Zupa z pora zawdzięcza swój smak właśnie dodatkowi serka – dzięki niemu jest tak sycąca i aromatyczna. Całość zamieszać i zmiksować.

Z czym podać zupę porową? 

Krem z porów z powodzeniem można podać jako danie obiadowe. Dzięki dodatkowi serka topionego zupa jest wystarczająca kaloryczna, aby stanowić pełen, samodzielny obiad. Ten przepis sprawdzi się szczególnie w te dni, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Zupa z pora może być przygotowana dzień wcześniej i odgrzana przez podaniem. Aby uzupełnić to obiadowe menu można przygotować dodatki do zupy. Idealnie tutaj sprawdzi się pieczywo – świeże z piekarni lub w formie grzanek. Tutaj polecamy przygotowanie bagietki czosnkowej z masłem oliwkowym lub bardziej sycących grzanek z polędwicą i prawdziwkami. Z czym jeszcze można podać zupę krem z porów? Orzechy i pestki są źródeł zdrowych tłuszczów, nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie! Polecamy, aby uprażyć na suchej patelni kilka łyżek pestek słonecznika, dyni i innych lubianych ziaren. Taką posypkę można trzymać w słoiku i dodawać do wielu potrwa – makaronów, zup czy sałatek. Zupę krem z pora można również przystroić posiekaną zieleniną – szpinak, natka pietruszki czy szczypiorek aż proszą, by posypać je na talerz. Zupa porowa może być jeszcze zdrowsza, jeśli dodamy do niej zdrowe oleje. Warto codziennie przyjmować zdrowe tłuszcze, które pomagają przyswoić witaminy. Należy jednak pamiętać, że zupa z pora z serkiem topionym jest kaloryczna – mała łyżeczka oleju, np. z czarnuszki w zupełności wystarczy. Do zupy można dodać również małą łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego. 

Zupy krem

Krem z porów to przykład pysznej zupy idealnej na obiad. Zupy krem są szybkie i sycące! Mogą z powodzeniem zastąpić obiad dzięki temu, że są gęste. Warto podawać je z dodatkami, jak grzanki czy smażone kiełbaski. Dobrze sprawdzą się też dodatki chrupiących pestek lub groszku ptysiowego. Zupa krem z pora lub każdego innego warzywa jest lekko strawna. Jakie są najlepsze zupy krem? Zupy krem to inaczej zupy miksowane. Można w ten sposób przemycić do codziennego jadłospisu sporą porcję warzyw. Warto więc, aby były one wysokiej jakości. Świeże warzywa, najlepiej sezonowe, sprawdzą się o każdej porze roku. Zupa krem z pora może być przygotowana właściwie przez cały roku, ponieważ warzywo to jest łatwo dostępne. Podobnie zupa-krem z fasoli i czosnku i zupa cebulowa z grzankami sprawdzą się niezależnie od aury za oknem. Polecamy krem z zielonego groszku z jajkiem lub krem z bobu w sezonie letnim. Piękny, soczyście zielony kolor tych zup zachęca do jedzenia nawet niejadków. Na złotą jesień polecimy pomarańczowe: krem z dyni i mlekiem kokosowym oraz wegański krem z kurek. Zupy krem można przygotowywać również z warzyw mrożonych.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy