Grzane wino z pomarańczą

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak grzaniec z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Napojealkoholegrzaniec

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 185 głosów)

Składniki:

  • 0,75 ml czerwonego wina
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek miodu
  • pomarancza
  • pół cytryny
  • 2 łyżki goździków
  • ewentualnie cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czerwone wino należy przelać do garnka, dodać pół łyżeczki cynamonu, 5-6 goździków (ewentualna nadwyżka goździków może się przydać do dekoracji), skórkę uprzednio startą z pomarańczy i całość posłódź miodem. Następnie wino można zacząć stopniowo podgrzewać, uważając, żeby nie dopuścić do zagotowania wina. Jeśli zauważymy na powierzchni wina tworzącą się pianę, garnek z winem zestawiamy z ognia.
  • Pomarańczę i cytrynę powinno się sparzyć wrzątkiem. Cytrynę kroi się na cienkie półksiężyce, a pomarańczę na plastry lub ćwiartki – cytrusy kroimy ze skórką. W skórkę pomarańczy wbija się pozostałe goździki.
  • Owoce przekłada się do szklanek lub kubków (najlepiej glinianych) i zalewa grzanym winem. Kubki z grzańcem można udekorować, np. wbijając w brzeg kawałek pomarańczy lub cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy