Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czerwone wino należy przelać do garnka, dodać pół łyżeczki cynamonu, 5-6 goździków (ewentualna nadwyżka goździków może się przydać do dekoracji), skórkę uprzednio startą z pomarańczy i całość posłódź miodem. Następnie wino można zacząć stopniowo podgrzewać, uważając, żeby nie dopuścić do zagotowania wina. Jeśli zauważymy na powierzchni wina tworzącą się pianę, garnek z winem zestawiamy z ognia.
Pomarańczę i cytrynę powinno się sparzyć wrzątkiem. Cytrynę kroi się na cienkie półksiężyce, a pomarańczę na plastry lub ćwiartki – cytrusy kroimy ze skórką. W skórkę pomarańczy wbija się pozostałe goździki.
Owoce przekłada się do szklanek lub kubków (najlepiej glinianych) i zalewa grzanym winem. Kubki z grzańcem można udekorować, np. wbijając w brzeg kawałek pomarańczy lub cytryny.
Komentarze