Grzane wino

Grzane wino jest słodkie, aromatyczne i doskonale rozgrzewa, więc fantastycznie sprawdzi się na długie jesienne i zimowe wieczory. Taki grzaniec można przyprawiać według własnego upodobania, jednak istnieje kilka aromatów i smaków, bez których ten napój się nie obędzie. Co dodać, aby wydobyć z niego to, co najlepsze? Zobaczcie nasz przepis na domowe grzane wino, które posmakuje każdemu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje alkohole grzaniec

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)


Grzane wino - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • grzaniec 1.

    Grzane wino: Pomarańczę i cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki. Wino wlewamy do garnka, dodajemy cytrusy i wszystkie przyprawy. Powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Przed podaniem grzane wino można dosłodzić miodem do smaku. 

Porady

  • Grzane wino z goździkami i pomarańczą najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, jednak jeśli nie zdążymy spożyć całego zapasu, można je wystudzić i ponownie podgrzać kolejnego dnia. Wino będzie jeszcze smaczniejsze, gdyż wszystkie smaki i zapachy staną się jeszcze bardziej wyraziste i intensywnie wyczuwalne. 
  • Grzane wino świetnie smakuje w wersji wytrawnej, jednak jeśli lubicie słodsze napoje, możecie dosłodzić je odrobiną miodu. Zamiast tego można użyć też odrobiny brązowego cukru, a także syropu malinowego, wiśniowego czy z kwiatów czarnego bzu. Jako słodzik świetnie sprawdzi się też łyżka domowych konfitur. 
  • Nietypowym, a przepysznym dodatkiem do grzańca, może być też kakao. Wystarczy już kilka kostek czekolady lub łyżka sproszkowanego proszku, aby nadać rozgrzewającemu napojowi zupełnie innego charakteru. Do takiej wersji doskonale będzie pasowała też niewielka szczypta chilli.
  • Lubicie smak grzanego wina, ale unikacie alkoholu? Świetnym wyborem będzie grzaniec bezalkoholowy na bazie mocnej herbaty lub ulubionego soku owocowego. 
  • Z kolei tym, którzy lubią mocniejsze napitki, polecamy dodać do grzanego wina kieliszek wiśniówki lub nalewki malinowej. 

Notka redakcyjna

Właściwości grzanego wina

Już przed wiekami grzane wino z korzeniami było uważane za lekarstwo na zimowe infekcje. Dodatek miodu, rozgrzewające przyprawy oraz podgrzany trunek rzeczywiście sprawiają, że grzaniec to dobry sposób na przeziębienie. Istotne jest tylko, aby nie łączyć go z żadnymi lekami. Grzaniec ma też wiele innych, cennych właściwości: działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm z toksyn, chroni serce, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a także obniża poziom złego cholesterolu. Trzeba tylko pamiętać, że takiego wina nie można zagotować, bo wtedy traci wiele ze swoich korzystnych dla zdrowia składników.

Jakie wino na grzańca?

Do grzańca zazwyczaj stosuje się wino czerwone. Wprawdzie można pokusić się też o przygotowanie tego trunku z białego wina, a także z piwa, jednak jego smak nie będzie wtedy w niczym przypominać tradycyjnego, góralskiego grzańca. Jakość wina nie ma tu większego znaczenia. Wino na grzaniec może być słodkie, półsłodkie lub wytrawne, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Dla abstynentów i najmłodszych można nawet poszukać przepisu na wino grzane bezalkoholowe. W zależności od tego jakie wino wybierzesz, trzeba je będzie mniej lub bardziej dosłodzić. Najlepiej wychodzi z miodem.

W czym pić grzane wino?

Grzane wino najczęściej podaje się w naczyniach, które dobrze trzymają ciepło. Świetnie sprawdzają się do tego gliniane lub kamionkowe garnuszki, dobrym wyborem będą również żaroodporne kubki. Jeśli często serwujesz ten korzenny trunek, warto się zastanowić na zakupem całego zestawu, w którym oprócz odpowiednich kubeczków do podawania napoju znajduje się także praktyczny podgrzewacz do wina grzanego. Zazwyczaj jest to szklany, żaroodporny lub kamionkowy dzbanek, który umieszcza się na podstawce ze świeczką.

Co podać do grzanego wina?

Doskonale smakuje grzane wino z pomarańczą i rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak imbir, cynamon czy goździki. Dobrymi dodatkami będą też suszone śliwki, anyż czy wanilia. Można sięgnąć nawet po chili, choć nie jest to tradycyjnie używany dodatek. Choć najczęściej spotykamy grzaniec z pomarańczą, to zamiast niej można dodać też cytrynę, mandarynkę, grejpfruta, a nawet limonkę. Jeśli nie masz pomysłu na własną kompozycję dodatków, dobrze sprawdzi się też gotowa mieszanka do grzanego wina oraz przyprawa do piernika

Grzane wino samo w sobie jest smaczne i nie potrzebuje żadnych, szczególnych dodatków. Świetnie sprawdzi się na rodzinny, zimowy wieczór lub na spotkanie ze znajomymi. Można do niego podać drobne przekąski, np. serwowany na ciepło oscypek z żurawiną, talerz wędlin, albo coś słodkiego, np. pierniczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy