Grzane wino z pomarańczą

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak grzaniec z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Dodany przez:

Grzane wino z pomarańczą

Alkoholowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,75 ml czerwonego wina
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek miodu
  • pomarancza
  • pół cytryny
  • 2 łyżki goździków
  • ewentualnie cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Czerwone wino należy przelać do garnka, dodać pół łyżeczki cynamonu, 5-6 goździków (ewentualna nadwyżka goździków może się przydać do dekoracji), skórkę uprzednio startą z pomarańczy i całość posłódź miodem. Następnie wino można zacząć stopniowo podgrzewać, uważając, żeby nie dopuścić do zagotowania wina. Jeśli zauważymy na powierzchni wina tworzącą się pianę, garnek z winem zestawiamy z ognia.
  2. Pomarańczę i cytrynę powinno się sparzyć wrzątkiem. Cytrynę kroi się na cienkie półksiężyce, a pomarańczę na plastry lub ćwiartki – cytrusy kroimy ze skórką. W skórkę pomarańczy wbija się pozostałe goździki.
  3. Owoce przekłada się do szklanek lub kubków (najlepiej glinianych) i zalewa grzanym winem. Kubki z grzańcem można udekorować, np. wbijając w brzeg kawałek pomarańczy lub cytryny.
wino napoje pomarańcza grzaniec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze