3 przepisy

poncz-z-porto

Kiedy za oknem staje się szaro i nieco zimniej, szukamy sposobów na rozgrzanie. Jednym z najbardziej lubianych jest oczywiście grzaniec, który nie tylko rozgrzewa, ale też świetnie smakuje. Z czego najlepiej go przygotować i jakich przypraw do niego użyć?
 

Rodzaje grzańca

Grzaniec może mieć wiele twarzy, jednak podstawowy podział wyróżnia grzaniec z wina oraz piwa. Wśród winnych grzańców najpopularniejszy jest grzaniec galicyjski, czyli po prostu grzane wino z pomarańczą, miodem i przyprawami korzennymi. Ma on swój on piwny odpowiednik, czyli piwo grzane z pomarańczą i dodatkami takimi samymi jak w przypadku wina. Inna propozycja to francuskie wino grzane. Od grzańca galicyjskiego różni się tym, że jest wzbogacony sokiem z cytryny, a zamiast miodu dodaje się do niego cukier trzcinowy. 

Kolejna ciekawa opcja to Glögg - czyli skandynawski grzaniec. Jak przygotować taką wersję? Oprócz wina należy użyć do niego wódki, soku pomarańczowego, rodzynek, świeżego imbiru, goździków i miodu. Jest on świetny na przeziębienie. Alternatywą dla rozgrzewających napojów z winem czy piwem są grzańce bezalkoholowe. Nie ustępują im smakiem, a na organizm działają równie rozgrzewająco. Ich przykłady to grzaniec imbirowo - cytrynowy czy grzaniec miodowy z mlekiem kokosowym.

Jakie wino do grzańca?

Jak zrobić grzańca w domu? Najlepiej zacząć od wyboru odpowiedniego wina. Do grzańca świetnie sprawdzi się wino czerwone - półwytrawne lub półsłodkie. Takie wino będzie łatwiej przyprawić, choć oczywiście wielbiciele słodkich czy wytrawnych win mogą właśnie z nich przygotować grzańca. Jeśli chodzi o pochodzenie, to do grzańca polecane są wina portugalskie, hiszpańskie, węgierskie czy chilijskie. Oczywiście grzaniec w domu może być przygotowany również z białego wina. Będzie to trochę lżejsza wersja, która z pewnością posmakuje wielbicielom białego wina.

Jakie piwo do grzańca?

Przepis na dobrego grzańca z piwa zależy od własnych upodobań. Zarówno przyprawy, jak i rodzaj piwa najlepiej dobrać do swojego gustu, gdyż niemal każdy typ tego napoju nadaje się do grzańca. Jeśli chcesz zrobić grzańca o mocno wyczuwalnym korzennym smaku najlepiej wybierz jasne, neutralne piwo, które będzie łatwiej doprawić. Wielbiciele mocnego piwnego smaku mogą skorzystać z ciemnego piwa.

Oryginalnym i nieco mniej znanym rozwiązaniem jest grzany cydr. Przyprawiamy go niemal identycznie jak grzane piwo, można dodatkowo dodać do niego plasterek jabłka, by jeszcze bardziej podkreślić jego smak. Oczywiście do przygotowania grzańca można użyć także piwa bezalkoholowego. Wymaga ono jednak nieco mocniejszego doprawienia, gdyż ze względu na brak alkoholu smak takiego grzańca może być dla niektórych trochę mdły.

Przyprawy do grzańca

Grzaniec to nie tylko alkohol, ale przede wszystkim przeprawy i to ich dobór jest najistotniejszy, gdyż zapewnia smak napoju. Co dodać do grzańca, by był smaczny i wyrazisty? Wiele osób nie wyobraża dobie grzańca bez pomarańczy. Najlepiej jeśli będzie ona soczysta i słodka. Pozwoli to przełamać nieco gorzki smak alkoholu. Dobrym rozwiązaniem jest wbicie w nią goździków, jeśli nie lubimy gdy pływają pojedynczą w garnku. Goździki nadają intensywnego aromatu i przyjemnie rozgrzewają. Na rynku dostępne są w dwóch wersjach - mielonej oraz w całości. Jeśli zależy nam na dodatkowym efekcie wizualnym lepiej zastosować całe goździki, które będą ładnie wyglądać w grzańcu. Najpopularniejszą przyprawą dodawaną do grzańca wraz z goździkami jest cynamon. Można użyć zarówno zmielony, jak i w lasce. Świetnie komponuje się z winem i piwem, a przy tym sprawia, że grzaniec pięknie pachnie. Jeśli zależy nam na tym, by grzaniec naprawdę rozgrzewał nie może zabraknąć w nim imbiru. Najlepiej użyć świeżego korzenia imbiru, gdyż ma on wyraźniejszy aromat i mocniejsze właściwości rozgrzewające niż suszony. Z wymienionymi już korzennymi przyprawami idealnie komponuje się gałka muszkatołowa o lekko słodkawym posmaku i orzechowym aromacie. Niektórzy dodają do grzańca także ziele angielskie, które ma nadać mu trochę pikantnego smaku.