Grillowana kukurydza w boczku

Odczarowujemy kukurydzę - to już nie tylko wakacyjna przekąska, jedzona z solą i masłem, ale pełnoprawny posiłek. Kolby zawijamy w plastry boczku i dodajemy smakowe masełko, pycha!

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 143 głosów)

Składniki:

  • 2 kawałki imbiru, po 4 cm
  • 25 dag masła
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • 3 dymki, drobno posiekane
  • papryczka, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka soli
  • łyżka syropu klonowego lub jasnobrązowego cukru
  • 8 kolb kukurydzy cukrowej
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 2 limonki

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce. Miękkie masło łączymy w misce z rozdrobnionym zielem angielskim, tymiankiem, gałką, czosnkiem, dymką, papryczką, pieprzem, solą, syropem klonowym lub cukrem i mieszamy. 2 łyżki odkładamy, z reszty formujemy wałki i owijamy folią, jak kiełbaski i wstawiamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalnika, aby stwardniało.
  • Kolby kukurydzy obieramy, duże przecinamy w poprzek na pół i gotujemy przez 5 min w osolonym wrzątku (powinny być lekko niedogotowane). Schładzamy i osuszamy. Plastry boczku lekko rozciągamy za pomocą noża, a następnie zawiązujemy wokół środka kukurydzy, chowając pod spód końcówki.
  • Grill mocno rozgrzewamy, aby węgle były białe. Ruszt umieszczamy wysoko. Przygotowane kolby lekko smarujemy odłożonym masłem smakowym i grillujemy przez 10 min, często obracając, aż kukurydza stanie się delikatnie złocista, a boczek chrupiący. Podajemy z limonką pokrojoną w cząstki, i plasterkami zimnego masła smakowego, jemy gdy masło lekko się rozpuści.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: makaron chow mein z kukurydzą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy